23948sdkhjf

Det siger erhvervslivet om finansaftalen

Det strømmer ind med rosende ord - men der er også kritiske røster.
Erhvervsliv og virksomheder tager meget positivt imod den aftale regeringen og Dansk Folkeparti indgik om en finanslovsaftale på Christiansborg fredag aften.

Ros fra byggeriet
Hos byggeriets organisationer er det gennemgående træk en særligt ros af at boligjob-ordningen bliver gjort permanent.

- Det er meget glædeligt, at man på denne måde styrker det økonomiske incitament, der er så vigtigt, når de danske boligejere skal investere i at forbedre deres hjem ved fortsat at have håndværksydelser med som en del af ordningen, lyder det fra Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i TEKNIQ Installationsbranchen.

- En permanet boligjob-ordning er lige det de tusindvis af håndværksvirksomheder har sukket efter. Nu ved de at ordningen bliver stabil og ikke hvert år skal tages op til revision. Det giver ro og en god mulighed for at danskerne kan benytte ordningen uden at skulle tage hensyn til om den er på vej ind eller ud, siger direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen, som også understreger at det vil gøre det lettere for de små virksomheder at uddanne lærlinge.

- Regeringen har alligevel fundet plads til både hjemmeservice og håndværkerarbejde i ordningen. Det er i sig selv godt håndværk. Men jeg vil særligt sige tak til Dansk Folkeparti, der hele tiden har haft en god forståelse for, at fradraget ikke handler om at øge aktiviteten i byggebranchen, men om at vedligeholde folks boliger, minimere sort arbejde og sikre lærepladser, understreger direktør i Dansk Byggeri Lars Storr-Hansen.

Industrien tilfreds
Også i industrien er man glad for aftalen, og her hæfter flere sig ved problemer med arbejdskraft og hensynet til erhvervsuddannelserne:

- Det aftalte løft på voksen- og efteruddannelsesområdet er nu endeligt på plads. Ligesom aftaleparterne mener vi, det er afgørende, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse. Derfor er det positivt, at man vil følge udviklingen tæt. Det er en forudsætning, hvis vi skal imødekomme virksomhedernes behov for medarbejdere i de kommende år, siger administrerende direktør i DI Karsten Dybvad, som også peger på investeringerne i infrastruktur som meget positive.

- Nu gælder det om at bygge videre på finansloven og se fremad. Her er det værd at glæde sig over, at aftalen sætter ind over for truslen om en massiv mangel på faglærte i fremtiden. Aftalen løfter erhvervsuddannelserne for 170 mio. kr., og dermed bliver erhvervsskolerne reelt friholdt for de besparelser, som de ellers stod over for. Det er en helt rigtig prioritering af regeringen, lyder det fra adm. direktør i DA Jacob Holbraad.

Også kritiske røster
Fra organisationen Dansk Erhverv, der rækker mere ind over servicebranchen og handels- og detailbrancherne, er rosen mere tilbageholdende:

- Overordnet set er det godt, at aftalen er faldet på plads. Den er nødvendig, men der er uløste problemer, især den udtalte mangel på arbejdskraft, og derfor havde vi meget gerne set, at skattepakken også var kommet med i denne omgang, siger direktør i Dansk Erhverv Jens Klarskov.

- Det vil en skattereform være med til at gøre noget ved, da den vil give flere hænder og hjerner, og det er der sørme brug for, hvis vi skal holde opsvinget i gang. Jeg anerkender fuldt ud, at finansloven var det, som der kunne landes lige nu, men jeg hæfter mig ved, at der forhandles videre om at adressere manglen på arbejdskraft allerede mandag. Opfordringen herfra er den klare, at parterne finder en fornuftig løsning hurtigt. Den løsning skal være en ambitiøs skatteaftale, som understøtter vækst, siger han

LO slår bak
Der lyder også kritiske toner fra LO, der særligt har øje på arbejdsmiljø-midlerne i aftalen:

– Det er helt vildt, at der igen skæres på Arbejdstilsynet, der tværtimod burde have tilført flere midler, da udviklingen går den forkerte vej i forhold til både fysisk og psykisk nedslidning. Det er ikke godt nok! Hvis vi skal være på arbejdsmarkedet længere, skal alle have et arbejdsmiljø, så alle kan holde til det. Det er sørgeligt for alle lønmodtagerne, at regeringen ikke vil investere i arbejdsmiljøet og sikre dem en tryg hverdag uden frygt for arbejdsulykker og nedslidning, siger LO formand Lizette Risgaard.




Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063