23948sdkhjf

Marginal fremgang i detailsektoren

En ny analyse af 6.162 regnskaber fra den danske detailhandelssektor vidner om en beskeden økonomisk fremgang fra 2012 til 2013.
Bag analysen står Spar Nord, som på baggrund af data fra Eniro Danmarks erhvervsdatabase Proff.dk har analyseret udviklingen i præcis 6.162 regnskaber, som landets detailhandelsvirksomheder har afleveret til Erhvervsstyrelsen i år. Alle regnskaber rummer mindst fem års historik fra virksomhedens drift.

Bedring i sigte
- Udviklingen i detailhandelsvirksomhedernes indtjening de seneste fem år stemmer godt overens med blandt andet forbrugertillidsindikatoren fra Danmarks Statistik, konstaterer cheføkonom Jens Nyholm fra Spar Nord, og fortsætter:

- Det seneste halvandet år har forbrugertillidsindikatoren været stigende, og i løbet af sommeren nåede den det højeste niveau siden begyndelsen af 2007 – altså lang tid før finanskrisen brød ud i efteråret 2008. Vi har dog endnu til gode at se den høje forbrugertillid forplante sig i detailhandlens regnskaber, fordi forbrugerne fortsat er tilbageholdende med at bruge penge.

Seks år efter finanskrisens begyndelse er skrøbeligheden i forbrugsudviklingen fortsat udtalt. Det kunne tydeligt ses i tredje kvartal, hvor geopolitisk uro og svagere europæiske nøgletal medførte et fald i detailomsætningen oven på fire kvartaler med fremgang.

- Men når det er sagt, er forudsætningen for et stigende forbrug fortsat til stede, herunder en vending på boligmarkedet og en positiv udvikling i arbejdsløsheden. Og det må vi forvente vil forplante sig i regnskaberne i 2014 og ikke mindst i 2015, uddyber Jens Nyholm.

Han hæfter sig også ved, at detailsalgstallene fra Danmarks Statistik i otte ud af ni måneder i 2014 har vist et højere omsætningsniveau end i samme måned året før, og det indikerer bedre regnskaber for 2014.

Fremgang til de største
Det er særligt de største detailhandelsvirksomheder med over 250 ansatte, som har haft fremgang det seneste år, mens de mellemstore med mellem 50 og 250 ansatte samt de små detailhandelsvirksomheder med under 50 ansatte har haft betydelig tilbagegang.

Samlet set har 60 procent af de undersøgte virksomheder præsteret positive tal på bundlinjen i 2013, og det er positivt:

- Det er klart, at det er helt afgørende, om virksomhederne tjener penge. Krisen har været historisk hård for detailhandelssektoren, og derfor er det positivt at se, at der trods alt er sorte tal hos 60 procent af de regnskaber, der er analyseret, siger koncernchef Stefan Kercza fra Eniro, som står bag Proff.dk.

I Spar Nord hæfter Jens Nyholm sig også ved, at der efter en årrække med massiv opsparing og opsparet forbrugsbehov i husholdningerne på et tidspunkt er mulighed for en såkaldt ketchupeffekt, men den lader indtil videre vente på sig.

- Der er meget, der tyder på, at privatforbruget vil være stigende. Men om der bliver tale om en ketchupeffekt, hvor forbruget stiger pludseligt og meget markant, det er endnu svært at sige, lyder det afsluttende fra Jens Nyholm.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.072