23948sdkhjf

Statsadvokaten dropper anke i sag om slikfusk for 22 millioner kroner

Landsretten skal alligevel ikke tage stilling til en anklage mod to tidligere direktører om fusk med slik.

To tidligere direktører for et slikfirma slipper for en straffesag i landsretten. Det står klart, efter at Statsadvokaten i København har besluttet at opgive en ankesag med anklage om manglende betaling af afgifter på slik og chokolade for 22 millioner kroner til statskassen, skriver Fagbladet 3F.

Dermed er Statsadvokaten i København vendt helt rundt i sagen, eftersom den offentlige anklager så sent som i april 2018 ankede byrettens frifindelse af de to direktører.

- Vi valgte at anke dommen for ikke at afskære os fra at kunne rette op på noget, der muligvis var forkert. Vi har nu haft mulighed for at se på akterne i sagen, og der er ikke grundlag for, at vi kan fastholde anken, siger senioranklager ved Statsadvokaten i København Dorthe Vejsig og uddyber:

- En enig byret har konkret vurderet, at der er usikkerhed om, hvorvidt chokoladen blev leveret. Den vurdering kan vi ikke sige, at vi er helt uenige i. Der er ingen grund til at tro, at landsretten vil nå frem til et andet resultat. Vi har haft en del chokoladesager og har en god fornemmelse for, hvordan sagerne skal afgøres.

I april krævede statsadvokaten i den konkrete sag, at den store, danske slikgrossist David Yüksel blev idømt en straf på tre års ubetinget fængsel, og at han skulle betale en erstatning og bøde på i alt knap 33 millioner kroner.

Anklageren forlangte også, at tyskeren Roland Baumert skulle have en straf på halvandet års betinget fængsel, og at den tidligere direktør skulle betale erstatning og en bøde på i alt 7,7 millioner kroner.

Men nu står Retten i Hillerøds frifindelse i marts 2018 af de to tidligere direktører for slikfirmaet House of Candy ApS altså ved magt.

Det var Skat, der i 2014 bad politiet om at rejse tiltale mod David Yüksel og Roland Baumert i sagen. Men Skattestyrelsen har ikke kommentarer til statsadvokatens beslutning om at droppe sagen.

- Skattestyrelsen er underlagt en udvidet tavshedspligt og kan derfor ikke kommentere på konkrete virksomheder eller borgere, skriver styrelsens presseafdeling i en e-mail til Fagbladet 3F.

Sagen handlede om køb og salg af chokoladevarer fra Mars Danmark. Varerne blev leveret fra Mars Danmark til lagre i henholdsvis Skåne i Sverige og Slesvig i Tyskland.

Ifølge domsmandsretten ved Retten i Hillerød kom der under sagen ingen sikre beviser frem for, at de chokoladevarer, der blev leveret i Tyskland og Sverige, rent faktisk krydsede den danske grænse.

Det er først, når varerne krydser grænsen til Danmark, at et slikselskab får pligt til at betale afgifter til den danske statskasse.

Anklagemyndigheden havde undervejs i sagen sat fokus på strømmen af penge og fakturaer mellem de forskellige firmaer over grænserne. Men byretten lagde altså vægt på strømmen af varer.

Både 38-årige David Yüksel og den 48-årige tysker Roland Baumert havde nægtet sig skyldige i anklagen, som handlede om unddragelse af afgifter på slik og chokoladevarer i perioden 1. februar 2012 til 31. maj 2013.

Begge de tiltaltes forsvarere oplyste til Fagbladet 3F efter domsafsigelsen i byretten, at de var enige med domsmandsretten i, at beviserne mod deres klienter i sagen manglede.

Fagbladet 3F har forgæves forsøgt at få kommentarer fra slikgrossist David Yüksel.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094