72-årig i karriere-comeback som vinmand
- Flere af mine jævnaldrende venner, som er på pension, synes jo, at jeg er tosset. De forstår ikke, at jeg bliver ved, griner 72-årige Bertil Buchhave.
Han har i omkring 50 år arbejdet i en lang række supermarkeder landet over, og siden 1979 har Bertil været butikschef i fire store supermarkeder i hovedstadsområdet – bl.a. i Meny Rungsted. Han var fristet af at blive købmand, men de tilbud om overtagelse af butikker, han fik, passede ham ikke rigtig.
Som 65-årig tænkte han, at det nok var tid til at gå på pension. Han affandt sig med situationen. Men det kløede alligevel lidt i arbejdsnæverne, når han kørte fra Humlebæk for at handle i den nærliggende Meny Espergærde. Der blev han da også fristet til at gøre comeback.
Vedholdende overtalelse
- Jeg begyndte at få jobtilbud af købmanden. 'Nja, jeg gider ikke,' svarede jeg flere gange. Men til sidst fik jeg et tilbud, jeg ikke kunne sige nej til: nemlig at stå for vinsmagninger. Jeg var faktisk ikke svær at overtale, for jeg kunne mærke, at der skulle ske noget nyt. Jeg havde brug for andet at tage mig til, end at passe børnebørn og have, fortæller Bertil Buchhave.
Med sin kones velsignelse tog han fat på fredagstjanser i Meny Espergærde, hvor han passede – og puslede for – vinafdelingen og sørgede for prøvesmagninger. Kunderne tog med stor begejstring imod den imødekommende butiks-veteran og vinkender.
- Det har været fantastisk at komme tilbage. Da jeg begyndte, var det utrolig rart at få kolleger igen. Jeg savnede at være en del af branchen. Det var også dejligt at møde kunderne. De har jo været en stor del af mit liv, lige siden jeg kom i lære i en lille købmandsbutik på Samsø, fortæller Bertil. Han glæder sig over, at han nu kan slække gevaldigt på ansvaret.
Sænkede skuldre
- Jeg griber det mere afslappet an. Som butikschef stod jeg jo med det store ansvar – både for personale og kunder. Det har været hårdt. Det var ofte 70 timer om ugen. Det er utroligt, at min kone og børnene har holdt til det. Da jeg havde min første dag i Meny Espergærde, var det derfor helt underligt, da jeg skulle hjem. Jeg tænkte: 'Kan det virkelig passe, at jeg ikke skal tænke på, hvem der skal lukke butikken – eller hvem der skal åbne i morgen?' Tidligere måtte jeg jo sørge for, at alt var på plads. Derfor forlod jeg den dag butikken med stor lettelse, siger Bertil.
Pengene er ikke den største drivkraft for ham. Men han er tilfreds med, at senior-jobbet betaler sig bedre end tidligere.
- I år er der kommet nye regler, som gør det lidt mere fordelagtigt at arbejde som pensionist. Før måtte jeg jo skære ned på timeantallet sidst på året for ikke at tjene for meget. Ellers tog Skat bare det hele. Det er da positivt med ændringerne. Det giver lidt ekstra, så der kan blive større gaver til børnebørnene, siger vinmanden. Han arbejder 10-15 timer om ugen – og tager en ekstra tørn i travle perioder.
Retning for dagen
- Timetallet passer mig perfekt. Jeg er glad, når jeg møder op, og de andre er glade for min indsats. Min kone og jeg bor i Humlebæk, så jeg har en biltur på få kilometer til Espergærde-butikken. Nogle gange tager jeg elcyklen. Jobbet er med til at holde mig i gang rent fysisk. Jeg går op og ned ad trapper, rundt i butikken, og jeg løfter og slæber. Indtil videre går det fint. Jeg er typen, der ikke rigtig går en tur, hvis der ikke er et mål med det.
Hvordan kommer du ud af det med de unge?
- Der er rigtig mange i butikken, og der er løbende udskiftning. De unge er rigtig søde, og vi taler godt sammen. De synes selvfølgelig, at jeg er ældgammel, og der er lidt gensidigt drilleri. Men jeg prøver, med alt hvad jeg kan, at gøre dem interesseret i branchen. Jeg siger til dem, at de har et af de mest uforudsigelige jobs, man kan få. Man ved aldrig helt, hvad der sker, når man møder på arbejde. Det var i den grad det, jeg selv faldt for, da jeg var i lære på Samsø som ung, fortæller den 72-årige virkelystne vinmand.
Hvor længe vil du blive ved?
- Så længe jeg kan holde til det. Jeg synes, at jeg har masser af fritid. Så lige nu har jeg ingen planer om at stoppe, lyder meldingen fra Bertil Buchhave.
Artiklen er en del af temaet Dagligvarer.