Nordjysk købmand kalder forslag til dansk grænsehandelszone en aprilsnar
Et cirka to kilometer bredt bælte nord for den tyske grænse, hvor danske butikker og indkøbscentre kan sælge varer med moms og afgifter på samme niveau som vores naboer.
Sådan lyder et forslag fra Dansk Supermarkeds administrerende direktør Per Bank, der gerne ser dele af den milliardstore grænsehandel rykket nord for grænsen til fordel for de danske virksomheder.
Men den idé falder ikke i god jord hos købmand i Øster Brønderslev i Vendsyssel Jan Jæger, der også er næstformand for De Samvirkende Købmænd.
Han mener, at forslaget vil være udtryk for forskelsbehandling mellem de danske butikker.
- Det hænger ikke sammen, at man i et lille land som Danmark skal forskelsbehandle. Man skulle tro, at det var en aprilsnar, siger han til DR Nordjylland.
Forskelsbehandling
Med godt 300 kilometer til grænsen og altså en mulig ny dansk handelszoner med særlige rabatter er det ikke så meget hans egen forretning, han frygter for.
Til gengæld mener han af princip, at det vil være forkert at tilgodese nogle butikker med gunstig lovgivning, mens andre må fortsætte på uforandrede vilkår.
- Så kunne vi lige så godt gøre det sådan i Vendsyssel, at vi fik nordmændene og svenskerne til at komme her og handle. Det er forkert, siger Jan Jæger, der til gengæld gerne så, at en momsnedsættelse på danske varer i hele landet.
Også skatteminister Karsten Lauritzen (V) har svært ved at se fornuften i forslaget om en afgiftsfrizone i Sønderjylland.
- Jeg anerkender de gode intentioner, og jeg vil gerne drøfte med Dansk Supermarked, hvordan vi kommer grænsehandlen til livs og holder jobbene hjemme på den danske side af grænsen. Men jeg tror ikke, at det her lige er løsningen, siger han.
Stadig billigere i Tyskland
Selvom man fulgte Tyskland og sænkede afgifterne, ville det fortsat være billigere at handle syd for grænsen, mener han.
- Det vil stadigvæk være sådan, at det vil være billigere syd for grænsen på grund af blandt andet lønninger og den volumen i indkøb, som nogle af de forretninger har. Og så vil det jo på den korte bane faktisk koste penge, hvis man laver sådan en zone, hvor man ikke skal betale moms og afgifter, siger Karsten Lauritzen, der også minder om de positive effekter, som grænsehandlen trods alt har for Danmark.
- Grænsehandlen vil vi gerne til livs, men vi skal også lige have i baghovedet, at vi faktisk tjener penge på grænsehandlen i Hirtshals, Frederikshavn og København i forhold til nordmænd og svenskere. I Sønderjylland er det et problem, men i resten af landet skaber det faktisk arbejdspladser.
Ifølge Dagbladet Børsen har Skatteministeriet i 2016 opgjort danskernes grænsehandel med nydelsesmidler som slik, chokolade, øl og vin til at ligge omkring fire milliarder kroner.
Det er mindre end i 2012, hvor beløbet lå på godt fem milliarder kroner.
Kilde: \ritzau\