23948sdkhjf

Fagforening kritiserer nyt udspil: - Så godt som umuligt for de ansatte

Regeringen foreslår, at butikker i byer med færre end 15.000 indbyggere skal kunne holde åbent på lukkedage

Det skal være muligt for butikker i mindre danske byer at holde åbent alle dage på året.

Det mener regeringen, der foreslår at modernisere lukkeloven, så byer med under 15.000 indbyggere, kan holde åbent de helligdage, der er omfattet af loven.

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) mener, at det vil bidrage til mere liv i de små byer.

- I mange mindre byer har butikkerne i bymidten problemer med at leve. De har det svært. Vi vil være med til at sikre bedre vilkår, der skaber mere liv i vores lokalsamfund, siger han ifølge Ritzau. 

Ændringen vil kun gælde butikker i bymidten.

I dag skal alle butikker, på nær mindre dagligvarebutikker, holde lukket på helligdage samt grundlovsdag. Samlet svarer det til 12,5 dage, hvor butikker er tvunget til at holde lukket.

Byer med flere end 15.000 indbyggere får ikke lov til at holde åbent de dage.

- Det her forslag skal hjælpe de små byer. De større byer har et helt anderledes opland for at sikre en detailhandel, siger Morten Bødskov.

Den nuværende lukkelov

  • Ifølge de nuværende regler må butikker med detailsalg holde åbent alle ugens dage, dog ikke på helligdage, grundlovsdag og juleaftensdag samt efter kl. 15.00 på nytårsaftensdag.
  • Helligdagene omfatter følgende dage: Nytårsdag, skærtorsdag, langfredag, 1. påskedag, 2. påskedag, Kristi Himmelfartsdag, 1. pinsedag, 2. pinsedag, 1. juledag og 2. juledag. Dertil kommer grundlovsdag, juleaftensdag og nytårsaftensdag efter kl. 15.00.
  • Dette giver i alt 12,5 lukkedage.
  • Mindre dagligvarebutikker med en omsætning på under 43,4 mio. kr. kan holde åbent på helligdage, grundlovsdag, juleaftensdag og nytårsaftensdag efter kl. 15.00, hvis de har indsendt en revisorerklæring.
  • Dagligvarebutikker med en omsætning på under 18,7 mio. kr. kan holde åbent uden at indsende en revisorerklæring.

Kilde: Erhvervsstyrelsen

Over 5000 butikker

I alt drejer det sig om samlet omkring 5600 butikker i mindre byer, der får lov til at holde åbent på lukkedage, oplyser erhvervsministeren.

Regeringen foreslår samtidig, at det skal blive nemmere for butikker i alle byer - både små og større - at få tilladelse til at holde åbent på lukkedage i forbindelse med årlige arrangementer.

I dag er det muligt for byer at ansøge om at holde åbent på lukkedage i forbindelse med arrangementer, men det kræver, at arrangementet har en officiel karakter.

Samtidig skal der søges tilladelse hvert år. Det ønsker regeringen at ændre, så en tilladelse gælder i ti år.

Der skal heller ikke være krav om, at arrangementet skal have officiel karakter.

- Ansøgningsprocessen er i dag relativt omstændig. Derfor er der ingen tvivl om, at det her også vil bidrage til at få skabt mere liv i vores små og mellemstore bysamfund, siger Morten Bødskov.

Begge forslag vil styrke turismen i byerne, mener ministeren.

- Når man laver den slags arrangementer, det kan være en egnsfestival, så ser vi, at der kommer flere turister. Når man samtidig tillader, at butikkerne kan holde åbent, så køber turisterne også mere, siger han.

På afveje

Ifølge HK Handel, som repræsenterer knap 30.000 ansatte fra handelssektoren, er det nye lukkelovsudspil et udtryk for, at "regeringen er på afveje". 

Det skriver HK Handel i en pressemeddelelse mandag. 

- Branchen og de ansatte i den er i forvejen presset, fordi der efterhånden ikke er mange lukkedage tilbage, som de med sikkerhed ved, at de kan holde fri på. Samtidig arbejder rigtig mange på skæve tidspunkter allerede. Når regeringen så går ind og liberaliserer lukkeloven yderligere, bliver det så godt som umuligt for de ansatte at have en ordentlig balance mellem arbejdsliv og fritid, udtaler Mette Høgh, der er formand for HK Handel.

Hun kalder det samtidig "bekymrende", at de få lukkedage vil "få store konsekvenser" for de butiksansatte, som har børn - og dermed skal bruge børnepasning på skæve tidspunkter. 

- Det vil på sigt udsulte vores branche, så det kun er unge og ældre, der kan arbejde i den. Jeg frygter, at alle de andre vil søge væk, fordi de ikke kan få familie- og arbejdsliv til at hænge sammen, påpeger Mette Høgh. 

Den nuværende lukkelov omfatter totalt set 12,5 lukkedage, fremgår det af Erhvervsstyrelsens beskrivelse. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11