23948sdkhjf

Tøjkæde overtrådte loven gennem flere år

Det var i strid med lovgivningen, at Kaufmann igennem en årrække udvekslede fortrolige oplysninger med en forhandler, fastslog Sø- og Handelsretten mandag

Det var ikke lovligt, da tøjbrandet Kaufmann og tøjproducenten Hugo Boss udvekslede fortrolige oplysninger med hinanden.

Det fremgår af en kendelse fra Sø- og Handelsretten mandag.

Det skete over en fire-årig periode fra 2013 frem til 2017. 

Sø- og Handelsretten har behandlet en sag helt tilbage fra 2020, hvor Konkurrencerådet dengang erklærede informationsudvekslingen ulovlig. 

"Hugo Boss er både producent/leverandør og forhandler af beklædningsgenstande af mærket Hugo Boss i detailhandlen. Ginsborg (et andet tøjbrand, red.) og Kaufmann har begge Hugo Boss i deres sortiment, men forhandler også beklædning af andre mærker", skrev Konkurrencerådet dengang. 

Det sagde Konkurrencerådet i sin afgørelse i 2020

  • "Hugo Boss leverer produkter til henholdsvis Kaufmann og Ginsborg, men er også i konkurrence med de to tøjforhandlere, når der sælges til forbrugerne i detailledet. Det kræver en særlig påpasselighed omkring informationsudveksling. Som leverandør kan der være et naturligt behov for at tale sammen med sine forhandlere, men i den løbende kontakt skal man huske, at man som konkurrent skal agere selvstændigt på markedet og ikke må indgå konkurrencebegrænsende aftaler."
  • "Når forhandlere på forhånd informerer hinanden om blandt andet udsalgssortiment og priser, så kan forbrugerne have fået dårligere tilbud, end hvis virksomhederne selv havde sammensat deres udsalg uden kendskab til konkurrentens strategi."

Kilde: Christian Schultz, formand for Konkurrencerådet

Det ankede begge parter siden til Sø- og Handelsretten i 2021 - og det er altså denne sag, som institutionen nu har bragt til ende - foreløbigt. 

"Vi havde aldrig forestillet os, at vores handlinger ville kunne blive betragtet som et lovbrud og vurderer heller ikke, at vi har haft nogen form for økonomisk vinding. Vi vil nu læse afgørelsen i ro og mag og derefter tage stilling til, om vi vil anke", skriver Kaufmann-direktør, Henrik Kaufmann, i et mailsvar til DetailWatch

Han mener, at korrespondancerne er foregået "som et helt naturligt led i et vertikalt kundeforhold mellem en leverandør og en forhandler for at opretholde en effektiv lagerstyring", konstaterer han over for mediet. 

Kaufmann-koncernen - og Hugo Boss for den sags skyld - har fire uger til at anke afgørelsen. 

Sø- og Handelsrettens afgørelse

  • "Prøvelse af kendelse fra Konkurrenceankenævnet. Informationsudveksling mellem Hugo Boss og Kaufmann var en samordnet praksis af horisontal karakter, og den samordnede praksis havde til formål at begrænse konkurrencen, jf. konkurrencelovgivningen. Den nedlagte påstand om ophævelse af ankenævnets afgørelse derfor ikke taget til følge, ligesom der ikke var grundlag for at hjemvise sagen."

Kilde: domstol.dk

Halveret overskud

Kendelsen fra Sø- og Handelsretten kommer i kølvandet på et nyligt offentliggjort 2023-regnskab, hvor Kaufmann-koncernen noterede sig et nyt, tocifret millionoverskud. 

Men tallene var halverede i forhold til 2022 - og dét endda til trods for at toplinjen nærmede sig rekordomsætningen fra 2011/12 på 551 mio. kr. 

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.698