23948sdkhjf

Derfor er OK trygge ved at skyde milliardbeløb ind i skrantende gigant

Trods driftsunderskud i milliardklassen i 2022 og formentlig også i 2023, ser OK-direktør Michael Løve "mange styrker" hos den pressede og kriseramte dagligvarekoncern

4. oktober 2023. 

Den dag henvendte Coop-koncernen sig første gang til OK Amba med henblik på en stor milliardaftale mellem de to parter. 

Det forløb mundede fredag ud i en stor offentliggørelse, hvor OK overtog de bestemmende ejerandele af Coop - mens ejerskabet af Coop Danmark for fremtiden deles ligeligt mellem OK og Coop Amba. 

Sådan fordeles de 2 mia. kr. til Coop Danmark

  • Coop Amba indskyder op mod 500 mio. kr. kontant i Coop Danmark - pengene kommer blandt andet fra salg af Coop Bank.
  • Coop Ambas kursuscenter Severin i Middelfart overgår til Coop Danmark.
  • Coop Amba eftergiver gæld på 350 mio. kr. til Coop Danmark. 
  • OK indskyder omkring 700 mio. kr. kontant i Coop Danmark. 
  • OK køber Coop-byen til en samlet værdi på 565 mio. kr. 
  • I alt: 2115 mio. kr. 

Kilde: OK og Coop Danmark

Coop kaldte det selv "en historisk dag" - og samme retorik bruger OK Amba-direktør, Michael Løve, i et interview med RetailNews. 

- Det er bestemt også historisk for os. Det er den største, enkeltstående investering, OK nogensinde har foretaget sig, siger Michael Løve. 

Han har siddet i direktørstolen hos energiselskabet siden 2022 - men vender gennem den milliardstore investering nu delvist tilbage til dagligvarehandlen, hvor han har tilbragt en stor del af sin erhvervskarriere. 

Michael Løves CV

  • 2022 - nu: Adm. direktør, OK Amba
  • 2017 - 2022: Direktør, Netto
  • 2015 - 2017: Direktør, B&Q
  • 2014 - 2015: Driftsdirektør, Coop
  • 2011 - 2014: Direktør, SuperBrugsen
  • 2009 - 2011: Driftsdirektør, Københavns Lufthavne
  • 2001 - 2009: Diverse stillinger i Coop Danmark

Aftalens kerne

Selvom den samlede investering i Coop lyder på over 2 mia. kr., er det ikke hele summen, som OK bidrager med. 

Selskabet smider således 700 mio. kr. kontant ind i Coop Danmark - og erhverver sig dertil Coop-byen i en handel, der beløber sig til 565 mio. kr.: Samlet cirka 1,3 mia. kr. 

- Der er nu et kapitalberedskab og en likviditet, som gør det muligt at drive virksomheden og indeholdt i det også et investeringsbudget, som vi har lagt ind i vores simulering af, hvordan økonomien gerne skulle udvikle sig. Så der er plads og råd til at foretage de nødvendige investeringer fremadrettet også, forklarer OK-direktøren. 

OK Amba

  • OK er et bredt funderet energiselskab for private og erhverv. 
  • På hylderne er alt fra brændstof og ladestandere til grøn el og varmepumper.
  • OK er desuden en af de største elleverandører i Danmark.
  • OK Amba er et dansk andelsselskab og tæller udover moderselskabet OK datterselskaber som Kamstrup, EnergiData og OK Energiteknik.
  • OK omfatter mere end 685 tankstationer, mere end 230 vaskehaller samt mere end 80 Truck Diesel-stationer.
  • OK er således Danmarks største tankstationskæde.

Kilde: OK Amba

Han forklarer, at det ikke som udgangspunkt var en del af OK's dagsorden at blive en spiller på dagligvaremarkedet - men en lang proces med 'for' og 'imod' endte til sidst ud i milliardindsprøjtningen. 

- Det er ret indlysende, at der er et meget tæt samarbejde mellem Coop og OK. Det er meget væsentligt at tage i betragtning, og vi kan se, at når Coop løbende lukker butikker, påvirker det vores afsætningskanaler negativt, siger Michael Løve. 

En kalkuleret risiko

OK-direktøren forklarer, at man i organisationen har brugt forløbets seks måneder på "at regne sig gule og grønne" i forhold til den investering, man skulle lægge i Coop-koncernen. 

- Man kunne sagtens have gjort det anderledes og ikke have købt en ejerandel af en dagligvarekoncern for at drive vores tankstationer og lignende videre. Hvad giver bedst mening, og hvad er den mest ansvarlige måde at sikre OK's økonomi på - og her fandt vi frem til, at det var at investere i Coop, siger Michael Løve. 

Han understreger, at aftalen startede som et "ønske om at beskytte vores forretning" - og endte ud i også at være dét, men samtidig også at være "et ønske om at udvikle Coop". 

- Selvfølgelig er der en risiko ved en investering som denne, for det går ikke særlig godt i Coop. Der er mange styrker og et stærkt DNA i Coop og Coop-brandet. Vi har vurderet, at der er meget at bygge på, så investeringen er det værd for os i forhold til risikoen, siger han. 

Hvis det skulle gå galt med den fremtidige drift for Coop, understreger Michael Løve, at OK-selskabet ikke bliver truet på sin eksistens trods milliardinvesteringen i dagligvarekoncernen.

- Det har været et krav fra vores bestyrelse, at aftalen blev konstrueret på en sådan måde, at det ikke kunne skade OK's forretning. Så der er for eksempel ikke en moderselskabsgaranti, forklarer han.

Fremtidens Coop v. 2.0

  • Coop præsenterede i slutningen af januar 2023 strategien "Fremtidens Coop", der involverede følgende:
  • Man ville samle de største butikker fra kæderne Kvickly, SuperBrugsen og Irma i én kæde, som skulle hedde Coop.
  • Den plan er efterfølgende - med den nye aftale - blevet justeret. 
  • Coop-kæden droppes igen - og i fremtiden skal Coop stå på fire forretningsben: 
  • SuperBrugsen, Kvickly, 365discount og Brugsen. 
  • Indtil januar 2023 havde man Kvickly, SuperBrugsen, Dagli´Brugsen, Fakta, 365discount, Irma, Coop.dk Shopping ogCoop.dk MAD.

Kilde: Coop

Penge til mere

Udover de bebudede cirka 1,3 mia. kr., som OK allerede har annonceret som kapital for Coops fortsatte drift, fortæller Michael Løve, at man har en buffer på 1 mia. kr., "hvis det giver mening at accelerere et initiativ". 

Han vil samtidig ikke afvise, at der "sker tilpasninger" i Coop-koncernen, når OK forventeligt overtager den bestemmende ejerandel af giganten i løbet af 2024.

Den milliardstore handel skal nemlig først godkendes af landsrådsmedlemmerne i den kommende weekend - inden Konkurrencestyrelsen skal tage stilling til OK som ny ejer af Coop. 

- Der sker altid tilpasninger på dagligvaremarkedet. Det gjorde der også, da jeg stod i spidsen i Netto, så det er en del af dét at drive en dagligvarekæde. At man holder sit butiksnetværk opdateret ved at lukke, hvor det er nødvendigt og åbne, hvor der er muligheder. Det arbejde vil selvfølgelig også pågå i Coop, forklarer Michael Løve. 

Han tilføjer, at selve processen med at skyde 1,3 mia. kr. ind i Coop afstedkom mange arbejdstimer, præcis som hans kollega, Coop-direktør Kræn Østergaard Nielsen, udtrykte det fredag. Han havde "brugt de fleste af døgnets vågne timer på at lande aftalen med OK". 

- Man vakler mange gange i sådan et forløb. Det ved alle, der har været igennem lignende forløb. Man får testet nogle grænser af hos hinanden, supplerer Michael Løve. 

RetailNews har samlet alle artikler om de seneste dages Coop-nyheder i temaet "Coop på nye hænder". Det tema kan du som læser tilgå via linket nedenfor.

Artiklen er en del af temaet Coop på nye hænder.

Se nøgletal for:
Læs mere om: dagligvarehandel
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.97