23948sdkhjf

Tronskifte: Han skal styre verdens største netbutik

Du kender måske Amazon bedst som onlinebutikken med det uendelige varekartotek. Men hvad mange ikke ved er, at Amazon også driver verdens største internetbaserede it-tjeneste. En svimlende milliardforretning, som i høj grad finansierer Amazons erobringstogt.

Nu skal manden, der fik idéen til den forretning, stå i spidsen for hele Amazon-imperiet.

Tirsdag aften dansk tid meddelte Amazon-stifter Jeff Bezos, at han træder tilbage som topchef for at blive bestyrelsesformand. Afløseren bliver den 53-årige Andy Jassy, der har været en del af Amazon næsten fra begyndelsen.

Et møde i dagligstuen

For at forstå Andy Jassys opstigning i Amazon skal vi tilbage til Jeff Bezos’ dagligstue i 2003. Da mødtes en gruppe Amazon-chefer for at brainstorme nye idéer.

På det tidspunkt havde Amazon opbygget en massiv it- og serverplatform for at kunne håndtere sit vokseværk og spidsbelastninger omkring blandt andet black friday og julehandlen.

Men it-platformen fungerede så godt, at der var en masse overskudskapacitet. Så Andy Jassy fik en idé. Hvorfor ikke sælge den samme service til andre virksomheder?

Den idé blev til Amazon Web Services, der i dag er verdens suverænt største udbyder af såkaldt cloud computing. Det er for eksempel dataopbevaring, hvor virksomheder betaler Amazon for at have store mængder data liggende, som man kan tilgå på nettet.

Amazon blev stiftet i 1994 af Jeff Bezos, der kvittede sit velbetalte job for at sælge bøger online.

I dag er Amazon verdens største netbutik og det mest værdifulde selskab på kloden.

Udover sin nethandelsbutik producerer Amazon selv teknologi - bl.a. Alexa-højttaleren - og driver den største internetbaserede it-tjeneste på kloden, Amazon Web Services (AWS).

Amazon ejer også supermarkedskæden Whole Foods og har kundeklubben Amazon Prime, der er verdens største af sin slags.

Pengemaskinen

Når Amazon indtager nye lande og investerer massivt i logistik, infrastruktur og fri fragt, er det i høj grad med penge tjent fra Amazon Web Services.

Alene i fjerde kvartal af 2020 omsatte Amazon Web Services for 80 mia. kr. – og stod for over halvdelen af Amazon-imperiets samlede indtjening.

- Amazon har altså en stor, fast indtægt, som kan bruges til at subsidiere selskabets andre aktiviteter. Det er den måde, Amazon kan udvide så massivt på og have råd til for eksempel at tilbyde endagslevering og gratis fragt, siger Jan Damsgaard, professor i digitalisering på Copenhagen Business School.

Andy Jassy beskrives ikke som en teknologi-nørd, men han skubbede ifølge iagttagere Amazon ind på et forretningsområde, som Jeff Bezos aldrig ville have spottet. Og hans forfremmelse til øverste chef viser med al tydelighed, at it-delen af Amazon udgør en vigtig del af netgigantens fremtid.

- Andy Jassys baggrund med AWS viser, hvor højt prioriteret disse webtjenester er for Amazons forretningsstrategi. Det bliver interessant at se, hvordan denne forfremmelse påvirker strategien, siger Tom Johnson, Chief Transformation Officer hos Mindshare Worldwide, til avisen The Guardian.

God for milliarder

Andy Jassy blev i sin tid uddannet fra Harvard University og begyndte kort tid efter – 1997 – i Amazon. Dengang havde virksomheden få hundrede ansatte. Nu har den over 1,3 mio.

Andy Jassy får dog ikke ansvaret for verdens største virksomhed med det samme. Først i løbet af årets tredje kvartal træder Jeff Bezos tilbage for at blive bestyrelsesformand.

Jeff Bezos stiftede Amazon i 1994 og er i dag verdens rigeste mand med en anslået formue på 1.200 mia. kr. Hans afløser Andy Jassy er god for i omegnen af 2,4 mia. kr.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.085