23948sdkhjf

Direktøren i landets første indkøbscenter har en plan

På en bar mark langs Tårnvej i Rødovre åbnede gartner Aage Knudsen i 1966 det, der skulle blive Danmarks største shoppingcenter.

Snart seks årtier senere sidder barnebarnet Jesper Andreasen på sit kontor i centret. Han skal forholde sig til en ny og hidtil uset virkelighed.

Coronakrisen har vendt op og ned på det meste, og landets storcentre skal ikke kun slås med tvangslukninger, krav om mundbind og social distance. De er også udfordret af den stigende nethandel.

Men Jesper Andreasen er ikke bekymret. Tværtimod. Som adm. direktør i Rødovre Centrum har han det øverste daglige ansvar for familiens livsværk. Han ser rig mulighed for vækst – også på den anden side af corona.

- Lige nu sidder jeg i høj grad og kigger på, hvilken type butikker vi skal have ind i centret. Nogle brancher er udfordret og skal måske begrænse deres butiksareal i centret – eller lukke. Andre brancher er ret upåvirkede af nethandlen. Dem vil vi gerne have ind, siger Jesper Andreasen.

  • Rødovre Centrum åbnede i 1966 som Danmarks første overdækkede indkøbscenter - og Nordeuropas største af sin slags.
  • I dag byder centret på blandt andet 160 butikker, biograf, fitness og restauranter.
  • Målt på antal butikker er Rødovre Centrum landets største.
  • Centret er fortsat ejet af familierne Knudsen og Andreasen.

Det, man ikke kan på nettet

Han nævner som eksempel en skrædder, der for nyligt flyttede ind i Rødovre Centrum. Den slags butikker skaber en naturlig kundestrøm, fordi skrædderarbejde ikke kan klares online.

Jesper Andreasen og den øvrige ejerfamilie bag Rødovre Centrum har altid lagt vægt på, at centret har en bred vifte af lejere ud over butikkerne.

- Alt, man ikke kan få eller gøre på nettet, skal vi have mere af. Vi har i forvejen en biograf, fitness, legeland og bowlinghal. Den slags skal vi have mere af. Mere leisure. Flere oplevelser, siger Jesper Andreasen.

Samtidig vil Rødovre Centrum udvide sit restaurant- og caféområde med op til 1.000 kvm. En potentiel lejer stod klar, lige inden coronaen ramte. Nu er planerne udskudt et halvt års tid.

Tager man corona ud af ligningen – hvor svært det end måtte være – var 2020 endnu et vækstår for Rødovre Centrum. I fire af årets måneder var omsætningen i centret rekordhøj. Lejemål, der blev tomme, er genudlejet.

Dermed afviser Jesper Andreasen det skræmmebillede, som nogle tegner af situationen for landets storcentre.

- Jeg ser ikke så mange spøgelser. 2020 havde været et fantastisk år uden corona, og vi skal nok komme tilbage på sporet. Jeg frygter heller ikke nethandlen. Hvorfor skulle jeg det, når jeg kan se, at omsætningen i vores center stiger, siger han.

Danmarks største shoppingcentre målt på antal butikker:

Rødovre Centrum: 160

Rosengårdcentret: 141

Field's: 127

Kolding Storcenter: 108

Waves: 107

Lyngby Storcenter: 104

Fisketorvet: 98

Bruun's Galleri: 86

HerningCentret: 83

Frederiksberg Centret: 82

Kilde: ICP og Retail Institute Scandinavia.

Ejendommens værdi

Allerede inden coronakrisen stod nogle af storcentrene herhjemme foran kraftige værdifald som følge af den fysiske detailhandels udfordringer og nethandlens fremmarch.

Nu har butikscentre som Field’s, Bruuns Galleri, Bryggen og Esbjerg Storcenter som følge af coronakrisen måttet foretage store værdireguleringer. Samlet har de nedjusteret værdien af deres centerejendomme med 400 mio. kr.

Det kommer ikke til at ske i Rødovre Centrum.

- Vi lavede en lille nedskrivning i forrige regnskabsår, men med en vaccine på vej tror jeg ikke, der bliver behov for endnu en. Tværtimod. Det bliver formentlig en opskrivning af ejendommens værdi, siger Jesper Andreasen.

I Rødovre Centrums seneste årsregnskab sættes værdien af storcentret til 3,6 mia. kr.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.163