23948sdkhjf

Mindre pillepakninger er en succes i indsatsen mod selvmord

Begrænsninger på salg af håndkøbsmedicin virker. En undersøgelse dokumenterer et stort fald i forgiftninger efter selvmordsforsøg. Den strategi kan bruges andre steder, lyder det fra eksperter

I 2011 forsøgte 1246 danskere at tage deres eget liv med håndkøbsmedicin, og samtidig kommer omkring 3000 mennesker på hospitalet med forgiftninger.

En stor del af de indlagte var børn og unge mellem 10 og 18 år.

Men efter at politikerne i 2011 besluttede at gøre det sværere for børn og unge at købe smertestillende medicin og i 2013 indførte pakningsbegrænsninger, så der kun kan købes 20 tabletter ad gangen, er antallet af hospitalsindlæggelser på grund af forgiftninger i forbindelse med selvmordsforsøg faldet med næsten en femtedel, helt præcist 18,5 procent, skriver Kristeligt Dagblad.

Samtidig viser blodprøver fra alle indlagte efter 2013, at risikoen for alvorlige leverskader er faldet med knap en tredjedel, ligesom risikoen for leversvigt er faldet med 40 procent.

Den positive udvikling fremgår af den første videnskabelige undersøgelse af effekten af begrænsningen i salg af håndkøbskøbsmedicin, udført af en gruppe forskere ved Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse under Region Hovedstadens Psykiatri.

Undersøgelsen viser samtidig, at det faldende antal selvmordsforsøg med piller ikke har betydet, at der i stedet er blevet taget andre metoder i brug.

- Forskere og læger har længe været enige om, at hvis man begrænser adgangen til metoder, man kan tage sit eget liv med, så er det en effektiv forebyggelsesstrategi, og det underbygges af de nye tal. Der er en slags overløbseffekt, hvor vi kan se, at når en form for forgiftning reduceres, begrænses andre forgiftninger også, siger seniorforsker Britt Morthorst fra Region Hovedstadens Psykiatri, der er én af forskerne bag undersøgelsen.

Hun henviser til internationale erfaringer fra blandt andet Schweiz, som viser, at indhegning af et højtbeliggende punkt førte til færre ulykker med udspring fra andre højtbeliggende punkter.

Hvert år tager 600 danskere deres eget liv, og det tal har været konstant siden 2006. Men antallet af selvmord er halveret siden 1980’erne, hvor 1200 danskere hvert år tog deres eget liv.

Britt Morthorst peger på, at det faldende antal selvmord blandt andet hænger sammen med andre former for metodebegrænsning såsom nedsættelse af kulilteindhold i husholdningsgas, ændring i sovemedicin og lovpligtige filtre til at rense bilers udstødningsgasser.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187