23948sdkhjf

Danmark har historisk mange tomme butikslokaler

Tallene viser, at detailhandlen og udlejere er under pres.

Trods flere år med opsving og tårnhøj beskæftigelse er udbuddet af butikslokaler med 6,6 procent i fjerde kvartal det højeste i mindst 17 år.

Det fremgår af den kvartårlige Ejendomstorvet Markedsindeks-statistik over udbudte erhvervslokaler, udgivet i samarbejde mellem erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk, Dansk Ejendomsmæglerforening og EjendomDanmark, som repræsenterer udlejere og administratorer af ejendomme.

- Det er det største udbud, vi har målt i al den tid, vi har opgjort statistikken, som går tilbage til starten af 2003. Udbuddet lå i flere år før finanskrisen helt nede på 2 procent af de samlede butiksarealer, men blev tredoblet på få år. Derefter lå udbuddet nogenlunde stabilt frem til 2015, da det toppede med 6,5 procent. Så faldt udbuddet lidt det næste par år, men er de seneste to år steget igen næsten hvert kvartal og ligger nu på det højeste, vi nogensinde har målt, siger analytiker Nicholas McFall fra Ejendomstorvet.dk.

Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk. På landsplan er cirka 9.900 lokaler og erhvervsejendomme lige nu udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk, heraf 2.100 butikslokaler.

I hele landet findes godt 12,5 millioner butiks-kvadratmeter, og 832.600 kvadratmeter er forsynet med et ”til leje” eller ”til salg”-skilt.

- Stigningen i udbuddet hænger sammen med danskernes fortsat stigende glæde ved at handle via internettet. Det gælder om at se mulighederne i de ledige butikslokaler, herunder om der kan være anden anvendelse end detailhandel, siger Ole Hækkerup, administrerende direktør i Dansk Ejendomsmæglerforening.

Ifølge Institut for Center-Planlægning, som rådgiver fx kommuner, projektudviklere og detailkæder, viser tallene, at detailhandlen og udlejere er under pres.

- En del kommuner har lempet reglerne for, hvad tidligere butikslokaler kan bruges til: Mange steder er spisesteder, cafeer og forskellige sundhedsklinikker rykket ind, og større lokaler bruges måske til fitness, siger partner Jens Chr. Petersen fra Institut for Center-Planlægning.

- Nogle byer bør prøve at koncentrere tingene, så der fortsat er liv i handelsgaderne – fx ved at omdanne tomme butikker i udkanten af bymidten til boliger og åbne for flere publikumsorienterede ting i bymidterne, fx fitness, forskellige behandlere og måske medborgerhuse og borgerservice, tilføjer han. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065