23948sdkhjf

Ejendomsmægler: Butiksdød kræver mere fleksible kommuner

Detailhandlen har ændret sig, og kommunerne bør spille en mere aktiv rolle for at sikre levende bymidter, lyder opfordringen fra mæglervirksomhed.

Omkring 800.000 butikskvadratmeter står gabende tomme over hele landet, og andelen af tomme butikker har, ifølge portalen Ejendomstorvet.dk, bidt sig fast på et niveau tre gange så højt som før finanskrisen.

Det får landets største mæglervirksomhed, EDC Poul Erik Bech, til at opfordre kommunerne til at være mere fleksible med, hvad tidligere butikslokaler kan bruges til.

- Nethandel er en stor del af forklaringen, men nogle kommuner har forstærket tendensen ved at dræne bymidter og handelsgader for liv: De har godkendt indkøbscentre og boksbutikker uden for centrum, og nogle har flyttet uddannelsessteder til udkanten af byen, selv om unge er med til at skabe liv. Det er på tide, at kommunalpolitikerne sætter bymidten på dagsordenen og aktivt opstiller et mål om at genskabe liv, hvor det er muligt, siger grundlægger Poul Erik Bech i en pressemeddelelese.

Han står i spidsen for en landsdækkende virksomhed med 17 erhvervscentre og 60 boligbutikker.

Ud over at samle en bys aktiviteter i centrum har han to forslag, som kommunerne ret hurtigt kan indarbejde:

- Mange steder er det oplagt at fortætte butiksstrukturen, så butikkerne bliver koncentreret på et mindre areal – og tit kan tomme butikker i udkanten af bymidten med fordel omdannes til attraktive boliger. I fx Ribe virker byen meget levende trods et relativt beskedent antal butikker, og det er netop fordi butikkerne ligger på en forholdsvis lille strækning, fremhæver Poul Erik Bech.

Samtidig bør rådhusene se mere positivt på alternativ anvendelse af ledige butikslokaler:

- Vores mæglere oplever desværre ofte, at der bliver sagt nej til aktiviteter, som ellers kunne bidrage med liv i bybilledet og sikre, at tomme lokaler igen kom i brug. Fitnesscentre, sundhedsklinikker og ejendomsmæglere trækker mange besøgende til og kan overtage tomme lokaler, men støder jævnligt ind i stive lokalplaner, hvor liberale erhverv ikke må ligge i stueplan, siger Poul Erik Bech og understreger, at rådhusene bør lempe lokalplanerne.

Loop Fitness har de senere år åbnet adskillige motionscentre og genkender billedet med stramme regler:

- Vi får mange afslag, selv om enkelte kommuner ser på positivt på sagerne. Vi får typisk at vide, at vi ikke kan drive fitness, fordi der skal være ren detailhandel. Men vi skaber liv; mange af vores centre har 6.000-7.000 besøg hver måned, og de handlende vil gerne have os ind i de ellers tomme lokaler. Jeg ville ønske, at kommunerne altid var villige til at tage en dialog, siger kædechef Claus Nielsen.

Institut for Center-Planlægning, som rådgiver blandt andre kommuner om detailhandel og byudvikling, er på linje med EDC Poul Erik Bech:

- Generelt bør kommuner følge samfundsudviklingen og udvise en vis grad af fleksibilitet, fx når e-handel tynder ud i butikkerne. Når først en butik står tom, rykker der sjældent en isenkræmmer eller tøjbutik ind. Fitness er eksempelvis blevet en del af det moderne bybillede og skaber liv i et stort tidsrum, og ofte har fitnesscentre flere besøgende end butikker med udvalgsvarer, påpeger partner Jens Chr. Petersen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078