Flere spiser mere fuldkorn
Det har i årevis været velkendt, at fuldkorn har beskyttende effekter i forebyggelsen af overvægt, type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og flere kræftformer.
Alligevel har langtfra alle spist den anbefalede mængde på mindst 75 gram om dagen.
For 15 år siden var det blot seks procent af danskerne, som nåede minimumsanbefalingen, men i dag får halvdelen mindst 75 gram om dagen.
Det viser en befolkningsundersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, som sætter fokus på vigtigheden af fuldkorn i en ny kampagne.
- Det er en helt uhørt succes i kostanbefalingshistorikken, at det er lykkedes at flytte befolkningen så markant på så kort tid, siger seniorforsker Anja Olsen.
- Selv når man ser på dem, der ikke når anbefalingen, spiser de fleste en hel del fuldkorn. Det er ret få, der har et meget lavt indtag af fuldkorn.
Dansk forskning har tidligere vist, at forekomsten af tyk- og endetarmskræft, hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes er 25 procent lavere hos den fjerdedel af befolkningen, som spiser mest fuldkorn, sammenlignet med den fjerdedel, som spiser mindst.
/ritzau fokus/