23948sdkhjf

Nordfynsk bryggeri genfødes som streetfoodbar

Efter nogle turbulente år vil Munkebo Brewery genopfinde sig selv som kombineret bryghus, spisested og destilleri

Fysisk har Munkebo Brewery rykket sig 10-15 kilometer ind af Odense Fjord med flytningen fra Munkebo til nye omgivelser på Odense Havn.

Men også strategisk og forretningsmæssigt skal de nye lokaler rykke det lille bryggeri op i en anden vægtklasse. I et gammelt pakhus, som bryggeriet for nylig har overtaget som lejemål, vil medejer og brygmester Claus Christensen etablere ølbar, butik, streetfoodbar og med tiden også destilleri under samme tag.

- Jeg har længe ledt efter det rigtige sted. Det har vi fundet nu, lyder det med begejstring i stemmen fra Claus Christensen, da han byder Food Supply Magazine inden for i de nye lokaler på Odense Havn, der som så mange andre havnearealer er under gennemgående forandring i disse år.

Fredagsbar
Claus Christensen er ikke bleg for at indrømme, at der roder. Paller, papkasser med øl og diverse inventar optager en stor del af gulvpladsen, og der er endnu ikke blevet etableret et decideret kontor. I stedet låner man et kontorlokale i det tilstødende lejemål.

Men Claus Christensen og hans eneste fastansatte medarbejder pukler for at gøre klar til åbning. I første omgang skal der etableres et barområde og en udendørs terrasse, ligesom et lille bryganlæg på 500 liter skal være et af de visuelle fikspunkter. Planen er desuden at brygge øl på gamle whiskyfade, som gæsterne kan få lov til at gå rundt og kigge ned i gennem glaslåger.

Åbningen af det nye Munkebo Brewery, som bryggeriet nu kalder sig - tidligere gik man under navnet Munkebo Mikrobryg - sker i små skridt, understreger Claus Christensen. I første omgang forestiller han sig, man laver en fredagsbar. Går det godt, afholder man den igen. Og så fremdeles.

- Jeg har resten af året til at overbevise bestyrelsen om, at det her er en god idé, forklarer han.

- De vil se tal, så vi skal lige vise dem, at vi godt kan lokke folk herud.

Mindre sårbare
Man kan ikke fortænke bestyrelsen bag selskabet i at ville se resultater. De sidste par år har været omskiftelige for det lille bryggeri, der både har vundet priser for sine øl brygget på fynsk vildtgær, men som også har døjet med røde tal i regnskabet i både 2016 og 2017.

Læg dertil skærmydsler med et nordtysk bryggeri, Wacken Brauerei, som mente, de havde rettighederne til at markedsføre øl under 23 specifikke navne fra den nordiske mytologi - herunder navnet Balder og andre navne, som Munkebo-bryggeriet har markedsført sine øl under.

Det endnu ikke offentliggjorte regnskab for 2018 byder - på trods af fortsat minus - dog på fremgang, forlyder det.

Claus Christensen ejer i dag virksomheden sammen med en svensk forretningspartner og håber, at flytningen fra en gammel mølle ude på Nordfyn til den fynske hovedstad kan både øge og diversificere omsætningen.

- Det giver os flere indtægtskilder. Vi får indtægter fra ølsalg, fra baren og destilleriet og så videre, så vi er ikke så sårbare mere.

Restaureringen af de gamle lokaler foregår i samarbejde med udlejeren Olav de Linde. Selve ølproduktionen vil primært foregå på Skanderborg Bryghus, hvor Claus Christensen lejer sig ind. Det ville kræve en alt for stor investering at etablere et nyt bryggeri fra grunden, fortæller han.

Derfor vil han nøjes med et mindre bryganlæg i pakhuset til at forsyne fadølshanerne og udvikle nye typer øl.

En ny historie
I stedet vil Claus Christensen bygge en ny historie op omkring kombinationen af mad, øl, destilleri og nærheden til fjorden, der løber lige ude bagved bygningen.

- Hvis vi kunne have stedet helt klart til næste forår, kunne det være en god plan, fortæller han om de nære fremtidsudsigter, hvis bestyrelsen nikker ja til ideen.

- Men første skridt er at fjerne alle pallerne, griner han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11