23948sdkhjf

Sydjylland har laveste antal tomme butikker i seks år

Særligt cafeer og spisesteder vinder frem, mens det kan blive svært at få liv i lukkede lavprisbutikker.
Sydjylland har ikke haft færre ledige butikslokaler i seks år, viser tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

Det fortæller sitet i en pressemeddelelse.

- Da Broen-centret i Esbjerg åbnede for godt et år siden, stod 9,3 procent af butiksarealerne tomme – markant over landsgennemsnittet. Men siden er det gået stærkt fremad: Tomgangen er faldet med 1,8 procentpoint – det er ingen andre landsdele bare i nærheden af. Nu står 7,5 procent af butikkerne tomme
ifølge vores tal; det er stadig mere end landsgennemsnittet, men er det laveste tal for Sydjylland siden starten af 2012, siger Mette B. Dehn, kommunikationsansvarlig i Ejendomstorvet.dk.

Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk.

Aktuelt er lidt over 2.400 lokaler og bygninger inden for detailhandel udbudt via Ejendomstorvet.dk, heraf 396 i Sydjylland.

Der er flest ledige lokaler i Haderslev med 68 og Esbjerg med 60. Derefter følger Vejle med 45, Sønderborg med 43 og Aabenraa med 39.

Andre tal fra Ejendomstorvet.dk viser endnu et sydjysk sundhedstegn: Den gennemsnitlige leje er det seneste år steget med over 7 procent, mens gennemsnittet for hele dronningeriget er under 2 procent.

- I Trekantområdet kan vi godt genkende billedet. Samfundsøkonomien går bedre, virksomhederne tjener mere, og det smitter af på forbruget. Der er især stor efterspørgsel på cafeer og spisesteder. Her i området bliver udviklingen understøttet af, at der kommer flere boliger i de større byer, fortæller Jon Stefansen, indehaver af Nybolig Erhverv Trekantområdet med afdelinger i Kolding og Vejle.

Det sydøstlige hjørne af landsdelen har snarere faldende end stigende indbyggertal, men har også fået længere mellem tomme butikslokaler.

- Flere byer gennemfører et løft af bymidten. Her i Aabenraa har kommunen investeret i nye belægninger, pænere torve og bedre udendørs opholdsmuligheder. Det smitter af, og nogle udlejere er begyndt at forskønne facaderne og hjælper desuden nye lejere i gang, fx via trappeleje. Cafeer og restauranter
blomstrer, i Aabenraa har vi fået en ny høreklinik, og et par lokale iværksættere har åbnet modebutik i to byer, siger Wencke Mørck Sørensen, erhvervschef i EDC Erhverv Poul Erik Bech Aabenraa.

Trods fremgangen med færre tomme butikker er også Sydjylland ramt af krigen mellem lavpriskæderne.

Kiwi er helt forsvundet, mens Fakta og Aldi slanker butiksnettet, og stort set alle kæder leder efter bedre og større lokaler i mange byer.

- Alene i Aabenraa har vi en flyttet Rema 1000-butik, en lukket Kiwi og en Fakta, der snart lukker. Det er tre ret store lejemål, som kan blive vanskelige at leje ud, vurderer Wencke Mørck Sørensen.

I 2007, før finanskrisen satte ind, stod blot 2-3 procent af de sydjyske butikker tomme. Tomgangen nåede helt op omkring 10 procent – første gang i slutningen af 2012 og igen fra sommeren 2014 og et år frem.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109