23948sdkhjf

Kritikere af Kaffegal: - Trods millioner i støtte blev vi aldrig oplært

Tidligere ansatte på den socialøkonomiske café Kaffegal fortæller, at de aldrig blev undervist, selv om caféen har modtaget mere end 4 millioner kroner i folkeoplysningsmidler.

I de seneste fire år har den socialøkonomiske Café Kaffegal i Aarhus fået op mod 4,1 mio. kr. i folkeoplysningsmidler. Pengene skulle bruges til at undervise folk i at lave køkkenarbejde eller være tjener.

Det viser en aktindsigt, som TV2 Østjylland har fået i tilskudsregnskaberne hos FO-Aarhus.

Nu stiller flere personer, der har arbejdet på cafeen i netop den periode, sig frem. De anklager caféen for at lade psykisk sårbare undervise andre psykisk sårbare og siger, at meget af undervisningen aldrig har fundet sted.

- Jeg har ikke modtaget en eneste undervisningstime. Det vildeste, det kunne svinge sig op på, var, at ejeren sagde: "Vi laver lasagne på den her måde". Det vil jeg ikke kalde undervisning, siger Josefina Simonsen, der er tidligere medarbejder på Café Kaffegal, til TV2 Østjylland.

En undersøgelse, som Århus Kommune lavede tilbage i 2015 om brug af folkeoplysningsmidler, viser, at der på Café Kaffegal i 2015 blev undervist i flere end 3.800 timer. Det svarer til, at cafeens medarbejdere er blevet undervist i 72 timer hver uge i alle årets 52 uger.

- Jeg kan ikke forstå, at der skulle have været undervisning i det omfang. I så fald burde nogle af os da have lagt mærke til det. Man kan da ikke undervise i så massivt omfang i hemmelighed, siger Josefina Simonsen.

Café Kaffegal er i årevis blevet rost for at tage hånd om psykisk sårbare og få dem tættere på arbejdsmarkedet. Hovedparten af cafeens ansatte er på støttede vilkår, og det betyder, at caféen i mange tilfælde ikke har nogen lønudgifter til dem.

TV2 Østjylland har tidligere fortalt, at langt størstedelen af de ansatte på støttede vilkår har klaget over arbejdsmiljøet.

Den seneste klage landede på Århus Kommunes bord i december 2017, og kommunen undersøger i øjeblikket de nuværende ansattes arbejdsmiljø.

Per Jensen var ansat på caféen i 2014 og 2015 og var blandt de personer, der klagede til kommunen. Han fortæller, at han heller aldrig har modtaget undervisning på Kaffegal.

- Der var rimelig stor udskiftning af personale, så de nye psykisk sårbare blev sat sammen med andre syge. For eksempel blev man sat sammen med en anden til at skrælle kartofler. Man lærte hinanden op efter nogle opskrifter, som ejeren ønskede. Når du går på et job, som kommunen betaler for, så kan jeg ikke forstå, at den undervisning ikke foregik i arbejdstiden. De har jo sådan nogen som os næsten gratis i forvejen jo, så jeg forstår ikke, at man skal have ekstra midler fra kommunen til det, siger Per Jensen.

TV2 Østjylland har været i kontakt med yderligere tre personer, der ligeledes oplyser, at de heller aldrig har modtaget decideret undervisning på Café Kaffegal.

De mange støttekroner kommer primært fra Århus Kommune, der hvert år giver cirka 14 mio. kr. til FO-Aarhus, der er et oplysningsforbund, der også driver socialøkonomisk virksomhed.

FO-Aarhus giver midlerne videre - og ikke kun til Kaffegal. Blandt andet fik Kofoeds Skole sidste år omkring 1 mio. kr., mens teateret Opgang2 fik 3,3 mio. kr.

Det er op til FO-Aarhus at dokumentere, at de mange millioner kroner til undervisning rent faktisk går til undervisning. Derudover måler de effekterne af tilskuddet til undervisningen.

Indtil videre er det blevet til en lang række mails, der beskriver projekterne, der er såkaldt fleksibel tilrettelagt uddannelse. Derfor mener FO-Aarhus, at der kan være sket misforståelse om, hvad undervisningen har været.

- De har et tunnelbegreb om, hvad undervisning er. Det er en lærer, der står ved en tavle og underviser. Det med coaching, sidemandsoplæring og så videre tænker mange ikke er undervisning, siger Torben Dreier, skoleleder i FO-Aarhus.

TV2 Østjylland har bedt FO-Aarhus om dokumentationen for, at Kaffegals undervisningstimer er blevet afholdt. I de dokumenter, som FO-Aarhus fremlægger, kan man læse om projektet, og så har de lavet en video om det.

Derudover har de sendt en række eksempler på, hvordan andre lignende projekter har fungeret, og de er godt tilfredse med det.

- Jeg har en god fornemmelse af det, der er foregået på adressen. Der har jeg set, at der har været aktivitet, der har givet god mening, siger Torben Dreier.

Politikere i Århus Byråd oplyser i dag, at de er overraskede over, at de indirekte har finansieret oplæring af medarbejderne.

- Der er brug for en meget grundig gennemgang af folkeoplysningsmidlerne, der er gået den her vej. Foreligger der handicaperklæringer - hvem har været undervisere - hvilken dokumentation ligger der for, at undervisningen har været gennemført - eller for effekten af undervisningsforløb. Der er knappe ressourcer på det folkeoplysende område - så det er vigtigt, at de midler, vi bruger på handicapområdet, bliver brugt rigtigt, siger Marc Perera Christensen.

Men det kan vel virke fornuftigt nok at undervise handicappede der er i skånejob?

- Men vi er bare nødt til at se dokumentation. Vi bliver nødt til at se, om de folkeoplysende midler bliver brugt rigtigt - og hvor de gør bedst gavn, siger Marc Perrera.

Også Keld Hvalsø, byrådsmedlem i Århus Kommune, mener, at Kaffegals økonomi skal undersøges.

- Vi blander os jo ikke i, hvad det er for nogle kunder, der lægger penge. Men vi blander os i, hvad det er for en økonomi vi fra kommunens side stiller til rådighed for den her virksomhed. Det vil vi gerne have belyst siger Keld Hvalsø.

Rådmand for Kultur- og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad har bedt FO-Aarhus om redegørelse for undervisningen hos ChangeMakers, der står bag Kaffegal.

Heller ikke hos ChangeMakers, der står bag Café Kaffegal og ØKOgal, kan de genkende kritikken af, at undervisningen ikke er blevet afholdt. Det skriver de i en mail til TV2 Østjylland.

- Da stort set alle borgere med tilknytning til ØKO-gal og Café Kaffegal kommer uden en fagrelevant uddannelse indenfor restaurationsbranchen, er undervisning en nødvendighed for at sikre såvel en faglig som en personlig opkvalificering. Da mange af borgerne også har stået helt udenfor arbejdsmarkedet, er det at begå sig på en arbejdsplads og samarbejde med andre en del af undervisningen – ligesom undervisningen skal motivere deltagerne til læring og beskæftigelse, og give dem mod på at tage ansvar for eget liv og læring, skriver bestyrelsesformand Lise-Lotte Strand.

De henviser - ligesom FO-Aarhus - til beskrivelser af projektet og henviser til video af undervisningen, som FO-Aarhus har lavet. Derfor kan de på ikke genkende kritikken.

- Vi tilbyder en undervisning, der både fagligt og personligt opkvalificerer borgere, og vi kan til fulde stå inde for det undervisningstilbud, som vi tilbyder. Vi imødeser gerne eventuelle spørgsmål fra politikere omkring vores undervisningstilbud, og vi står på mål for det, vi har gjort og gør! skriver Lise-Lotte Strand.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095