23948sdkhjf

Pressede frugtavlere: Danske æbleplantager skrumper massivt

Især det udenlandske Pink Lady-æble presser økonomien for danske avlere. Ny dansk sort skal tage kampen op.
- Der har været mange år med vanskelige vilkår.

Sådan siger frugtavler Lars Skov Hansen fra Guldborgland Frugtplantage til DR Sjælland.

Fra sin æbleplantage på Lolland har han været vidne til, at ikke bare hans egne, men alle danske æbleplantager er kommet alvorligt på skrump.

Æblesorter som Elstar, Gala og Ingrid Marie fylder mindre og mindre i landskabet. Ifølge en opgørelse fra Danmarks Statistik er arealet til æbleavl de sidste 40 år skrumpet med næsten 80 procent. I dag er der således kun 1.300 hektarer med æbleplantager tilbage.

Vi køber udenlandsk
Ifølge konsulent i Dansk Frugtavl, Lauritz Balle, er det især konkurrencen fra udenlandsk frugt- og grønt, der påvirker den danske æbleproduktion. Avlerne bliver presset på prisen, så det i en årrække næsten ikke har kunnet svare sig at avle æbler.

For selv om både supermarkeder og forbrugere hylder smagen af danske æbler, så vælger forbrugerne ofte udenlandsk frugt og grønt:

- Alle siger, der er mere smag og karakter i danske æbler. Men det er budskaber, som er meget meget svære at kommunikere, specielt til den unge forbruger, siger han til DR Sjælland.

Ny sort skal redde frugtavlerne
Frugtavler Lars Skov Hansen går mellem de lige rækker af æbletræer, hvor han beskærer dem, så de er klar til foråret. Lige nu ser de ikke ud af meget, men han er forsigtig optimist, når det kommer til den økonomiske fremtid:

- Vi har trods alt holdt stand de sidste fem år. Det kunne tyde på, vi ligesom har stabiliseret erhvervet og er måske i gang med at vende det. Det håber jeg, siger frugtavleren.

Og det er på trods af, at arealerne er skrumpet. For de æbletræer, hvor han i dag avler Gala-æbler på, kan producere langt flere æbler end de kunne, da han overtog plantagen efter sin far i 1983.

Dermed kan han holde produktionen på cirka samme niveau, selvom plantagen bliver mindre:

- Alle æblerne på de her træer, de sidder ude i solen, hvor de får den bedste udvikling og smager bedst. På de gamle træer sidder en del af æblerne inde i kronen, hvor der er skygge, så de ikke bliver lige så gode, siger han til radiostationen.

Det er især æblesorten Pink Lady, der har udkonkurreret de danske spiseæbler. Derfor sætter konsulent i Dansk Frugtavl Lauritz Balle nu sin lid til en nyudviklet æblesort, Junami.

Den rummer nemlig den smagsvariant, som særligt de unge forbrugere sætter pris på:

- De er søde, de er sprøde, de er faste. Det har alle de kvaliteter, jeg tror, en ung forbruger efterspørger, siger Lauritz Balle.

Lars Skov Hansen fra Lolland har dog ikke planer om at skifte sine Gala-æbler ud foreløbig:

- Men hvis jeg skulle plante igen, så ville Junami være et oplagt emne. Det er et rigtig spændene æble, som smager godt, siger han.

FAKTA - ÅRLIG PRODUKTION AF ÆBLER:

1977: 83.062 tons
1982: 55.415 tons
1987: 26.492 tons
2006: 27.313 tons
2011: 25.735 tons
2016: 28.703 tons

Kilde: Danmarks Statistik

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.204