23948sdkhjf

Arbejdsgivere snyder unge for løn under sygdom

Det er dyrt at blive forkølet for fritidsjobbere under 18 år. Mere end halvdelen af dem får ikke løn under sygdom, selvom de har ret til det.
Når snot og feber de næste måneder for alvor bider sig fast, kan en uge med influenza blive en dyr affære for de 13-17 årige, der har et fritidsjob.

Omkring halvdelen ser ikke noget til deres løn, når de ringer til chefen og sygemelder sig. Det viser Jobpatruljens evalueringsrapport for 2017. Her har 2.950 unge mellem 13 og 17 år svaret på spørgsmål om deres ansættelsesforhold, skriver Fagbladet 3F.

- De får i forvejen ikke særligt meget i løn, så bare fordi de lægger sig syge, bliver det rigtigt svært at holde økonomien kørende og deltage i sociale arrangementer, siger Jon Henningsen fra Jobpatruljen.

Når chefen ikke udbetaler flaskedrengens eller opvaskerens løn under sygdom, er det ikke nødvendigvis et bevidst forsøg på at snyde. Det vurderer Jon Henningsen. Ifølge ham er reglerne på området så kringlede, at det kan være svært både for caféejeren og ungarbejderen at finde ud af, om den unge faktisk har ret til løn under sygdom.

- For mange af de unge er det nærmest logik, at man ikke får løn, når man er syg, siger Jon Henningsen.

- Det kræver også ressourcer for arbejdsgiveren at finde ud af, hvornår man har ret til løn under sygdom. I de små virksomheder - som bagere og konditorer - er der færre ansat til at holde styr på løn, end der er i de store kæder, fortsætter han.

Mange af de 13 til 17 årige arbejder på landets restauranter eller i butikkerne. Alligevel afviser både HK Handel og 3F Privat Service, Hotel og Restauration (PSHR), at reglerne er for svære for arbejdsgiverne.

- Reglerne er ikke sværere at forstå for dem, der har ungarbejdere end dem, der har Henrik og Karin på 55 år ansat, siger Tina Møller Madsen, der er gruppeformand for 3F PSHR.

Både forældre, arbejdsgivere, de unge og fagforeningerne har et ansvar, mener hun. Selvom forældrene sjældent har noget med deres barns ansættelse at gøre, så skal de alligevel komme på banen. Kun få forældre blander sig, ifølge Kim Jensen, når deres børn kommer hjem med en vagtplan, der ikke giver meget tid til skole.

- Så længe barnet er under 18 år og ikke er myndigt, så er det forældrenes ansvar, siger Kim Jensen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063