23948sdkhjf

Ny måling: Danske kvinder arbejder mindre

Kvinder tilbringer mindre tid på arbejdsmarkedet end mænd. Udviklingen er gået tilbage siden 2015.
Danmark er gået fra en andenplads til sjetteplads i ligestilling, når det gælder deltagelse på arbejdsmarkedet.

Det viser nyt ligestillingsindeks, lavet af det europæiske ligestillingsinstitut Eige.

Det skriver Avisen.dk

Det går ellers overordnet godt for ligestillingen i Danmark, der scorer en andenplads over de mest ligestillede EU-lande i ligestillingsindekset.

Men: Kvinder arbejder færre timer end mænd, og tilbringer desuden færre år på arbejdsmarkedet i forhold til mænd. Og udviklingen er gået tilbage herhjemme, skriver Avisen.dk.

Danmark er nemlig gået fra en andenplads i 2005 til sjetteplads i den seneste måling i 2015. Det fremgår af ligestillingsindekset for 2017, der blev offentliggjort onsdag.

Hos fagbevægelsen ser de med alvor på udviklingen.

- Det en bekymrende udvikling, at vi falder tilbage på arbejdsmarkedsdeltagelsen for kvinder. Vi må desværre erkende, at vi i Danmark er særligt udfordret af, at rigtig mange kvinder er i deltidsstillinger. Det skyldes flere ting, men vi kan fx se, at rigtig mange stillinger slås op på deltid særligt i de kvindedominerede fag, lyder det fra næstformand i LO Nanna Højlund i en skriftlig kommentar til Avisen.dk.

Ligestillingsminister Karen Ellemann (V) erkender, at der er steder indenfor arbejdsområdet, hvor det halter lidt med ligestillingen:

- Et af de områder, hvor jeg mener, at vi kan gøre det bedre, er i forhold til fordelingen af forældreorlov mellem kvinder og mænd. Vi har fleksible rammer for, at familierne kan fordele forældreorloven, som det passer dem. Alligevel tager danske mødre i gennemsnit ti gange så lang orlov som fædrene. Her er der behov for at rykke ved nogle af de fastgroede normer, lyder det fra ministeren i en skriftlig kommentar til Avisen.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094