23948sdkhjf

Træning og sund mad kan gøre diabetespatienter medicinfri

En sund livsstil er mere effektiv end medicin, når blodsukkeret hos type 2-diabetikere skal reguleres.
En times motion fem til seks gange om ugen og sund mad er mindst lige så effektivt som piller, når type 2-diabetikere skal have deres blodsukker reguleret.

Et aktivt og sundt liv gør nemlig patienter til symptomfri borgere uden medicinbehov. Det skriver Politiken.

Det viser ny dansk forskning fra Center for Aktiv Sundhed, Rigshospitalet, der tirsdag blev udgivet i et af verdens førende lægevidenskabelige tidsskrifter, The Journal of the American Medical Association.

- Vores data viser, at vi kan vende diabetesbølgen igen, siger ph.d. Mathias Ried-Larsen, gruppeleder ved Center for Aktiv Sundhed, til Politiken.

- For en stor gruppe patienter kan vi helt fjerne alle deres kliniske symptomer på type 2-diabetes - forhøjet langtidsblodsukker. En praktiserende læge ville sige, at en stor del af forsøgsdeltagerne slet ikke har diabetes længere, siger han.

98 danskere med ikkeinsulinkrævende type 2-diabetes har deltaget i forskningsforsøget. Det undersøgte, om sund kost og en aktiv livsstil kan erstatte medicin.

De blev delt i to grupper: en livsstilsgruppe og en kontrolgruppe.

Begge grupper fik diabetesbehandling og livsstilsråd, men livsstilsgruppen på 64 personer skulle også motionere og følge en kostplan.

Efter et år behøvede 56 procent i gruppen ingen medicin mod 14 procent i kontrolgruppen. Personernes langtidsblodsukker var sænket, selv om de fik mindre eller slet ingen blodsukkersænkende medicin.

Direktør i Diabetesforeningen Henrik Nedergaard glæder sig over forsøgets resultater.

- Det er overraskende, at vi ser et så klart resultat, som viser, at det nærmest kan gå ind og substituere medicin, siger Henrik Nedergaard til Ritzau.

- Nu bliver det interessant, om vi kan få overbevist sundhedsministeren om at arbejde videre med tiltag som dem i studiet i forhold til den nye nationale handlingsplan for diabetes, siger han.

Handlingsplanen skal være på plads inden årets udgang og implementeres i 2018.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er opmuntret af studiet.

- Det er så vigtigt som kroniker, at man ikke bare får medicin - men at der også er tilbud om hjælp og støtte til at lægge sin livsstil om. Her spiller motion selvfølgelig en afgørende rolle, siger hun til Politiken.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095