Kontantløs Roskilde Festival skæpper i pengekassen
Det er langt dyrere for samfundet at tage mod kontante betalinger end elektroniske, vurderer it-professor.
Den er nemlig blevet kontantfri fra start til slut. Det sparer både tid og penge, vurderer Lars Orlamundt, sponsor- og partnerchef på Roskilde Festival.
- Kontanterne fylder ikke længere ret meget i det samfund, der omgiver os, og det samme gælder på Roskilde Festival, siger han.
Sidste år udgjorde kontante betalinger 17 procent. Men halvdelen af pengene kom fra de tre hæveautomater, der er placeret på området.
- Der er næsten ingen, der tager kontanter med mere. Vores publikum er enormt omstillingsparate, siger han og påpeger, at gennemsnitsalderen er 24 år.
Men selv om der er mange blandt gæsterne, der ikke vil opleve ændringen, har det stor betydning for det bagvedliggende arbejde.
Foruden en håndfuld frivillige, der har stået for planlægningen tidligere, har omkring 200 personer arbejdet med at håndtere, tage mod og fragte pengene videre fra pladsen.
Den kontantfrie festival er i tråd med den generelle samfundsudvikling, vurderer Jan Damsgaard, professor og leder af it-instituttet på CBS.
- Det koster 7,5 kroner samlet for samfundet at håndtere en kontant betaling. Det er meget billigere at betale elektronisk, siger han.
Ifølge en analyse fra Danmarks Nationalbank blev 80 procent af alle betalinger for varer til private forbrugere sidste år klaret med betalingskort.
Professoren spår, at kontanterne på sigt vil lide samme skæbne, som checken gjorde ved årsskiftet.
- Dem kan man ikke længere bruge i Danmark. Jeg tror, at det samme vil ske med kontanter inden for en kort årrække, siger han.
De festivalgæster, der ikke gør brug af betalingskort til daglig, kan benytte et såkaldt "cash card" som Roskilde Festival udsteder. Her kan gæsterne indsætte penge og bruge det på festivalområdet.
/ritzau/