23948sdkhjf

Danmark blev tromlet i sag om svanemærket tropetræ

Det øvrige Norden vedtog udskældte miljøkriterier, hævder den danske side nu.

Den danske del af det nordiske Svanemærke-samarbejde ville ikke udelukke tropiske træsorter kategorisk fra at kunne indgå i svanemærkede produkter.

Et nordisk flertal gennemtrumfede dog reglerne hen over hovedet på Danmark.

Med glattere ord er det omtrent det, som Miljømærkning Danmark nu hævder i en skriftlig reaktion på at flere organisationer, deriblandt naturorganisationer som WWF og Verdens Skove, har kritiseret Svanemærkets seneste trækritier fra 2015 for ikke at anerkende, at tropetræ kan produceres bæredygtigt.

- Der ligger en lang proces med mange diskussioner bag de nye skovkrav. Fastlæggelsen af kriterier og efterfølgende ændringer besluttes af det nordiske miljømærkenævn, på baggrund af de fem nordiske landes nationale miljømærkenævn, i en grundig og demokratisk proces. Det er en kompleks problemstilling, og der er mange hensyn at tage og mange forskellige synspunkter. Danmarks Miljømærkenævn var imod denne forbudsliste, men samlet set nordisk var der flertal for det modsatte ved den endelige beslutning i Nordisk Miljømærkenævn, fortæller Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark, i en meddelse til offentligheden.

Strammere end Washingtonkonventionen

Han anfører, at certificeringsordninger som FSC og PEFC er udgangspunktet for godkendelsen af træ i svanemærkede produkter. Men derudover besluttede et nordisk flertal, at supplere med en forbudsliste over skovarter, som baserer sig på lister fra anerkendte internationale konventioner og organisationer, nærmere bestemt CITES (også kendt som Washingtonkonventionen om truede dyr og planter) samt den såkaldte rødliste fra IUCN, som er en international miljø-NGO, der siden 1964 har overvåget verdens træarter.

Netop IUCN's rødliste udelukker træarter, som CITES godkender.

- Det danske synspunkt blev fremført over for det nordiske miljømærkenævn, men på nordisk plan ønskede de øvrige lande en sådan liste. Det tungeste argument for den nordiske beslutning, der bl.a. deles af nogle nordiske NGO’er, har været, at biodiversiteten i stigende grad er truet, og at biodiversitetstabet især er meget udbredt i tropiske regnskove. Biodiversitetstabet berører bl.a. de træarter, som Svanemærket nu har udelukket. Regnskovsfonden i Norge er blandt de NGO’er, der har anbefalet, at Svanemærkets skovkrav læner sig op af lister fra CITES og IUCN, skriver Martin Fabiansen, Miljømærkning Danmark.

Wood Supply har forsøgt at kontakte Anne Hege Simonsen, som er leder i Regnskogfondet i Norge. Organisationen har endnu ikke besvaret Wood Supplys henvendelse.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188