23948sdkhjf

Færre får afdragsordning på medicin

Kun få benytter afdragsordning på medicin via apoteket.
Apotekerne har pligt til at tilbyde alle syge med meget høje medicinudgifter en afdragsordning.

Men snart et år efter, at ordningen blev gjort lettere tilgængelig har kun 11.500 fået den såkaldte henstandsordning på apoteket. Det er faktisk 1.000 færre året før, viser tal fra Lægemiddelstyrelsen. Det skriver Avisen.dk.

70.000 danskere havde ellers i 2015 så tilstrækkeligt høje medicinudgifter, at de kunne få en henstandsordning, viser tal fra Sundheds- og Ældreministeriet på baggrund af tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Lissi Andersen er en del af styregruppen i foreningen Behandl os Ordentligt, der har 30.000 medlemmer og arbejder for bedre vilkår for kontanthjælpsmodtagere, førtidspensionister og andre udsatte grupper.

Hun bliver ofte kontaktet af syge, der har læst foreningens information på nettet om henstandsordningen.

- De kender ikke til ordningen, og vil vide, hvorfor de ikke har sådan en. Apotekerne har ikke rådgivet dem om det. Det er helt sikkert, siger Lissi Andersen til Avisen.dk.

Folketinget ændrede sidste år reglerne, for at gøre det nemmere for kronisk syge at få de tilskud de havde ret til og at betale deres medicin.

Apotekerne fik blandt andet pligt til at tilbyde en såkaldt ’henstandsordning’ til alle, der havde haft eller så ud til at få meget høje udgifter til medicin.

Det svarer til en afdragsordning, hvor man hver måned betaler 330 kroner til apoteket. Den maksimale egenbetaling for receptpligtig medicin er 3.995 kr. året. Ordningen betyder, at udgiften bliver spredt jævnt ud over alle årets måneder.

Alternativet er, at udgiften nogle måneder kan ende på over 1000 kr. alt efter, hvordan tilskudsåret for den enkelte borger er sat sammen. Det kan betyder, at udgiften bliver så høj, at nogle fravælger medicin.

Landsforeningen SIND, der repræsenterer psykisk syge, mener også, at muligheden for at fordel udgiften til medicin jævnt ud over året bliver overset.

- Det, vi hører fra vores medlemmer, er, at de ikke kender til ordningen, og at de ikke har hørt om det på apoteket. Hvis apotekerne fortæller om det, så gør de det i hvert fald på en måde, så vores medlemmer ikke forstår det, siger siger Knud Kristensen, formand for SIND. .

Han hører, at psykisk syge ofte dropper medicinen, når de en gang om året skal starte forfra på at optjene medicintilskud og derfor står til at betale op til 1.500 kroner på en måned.

Juridisk chefkonsulent i Danmarks apotekerforening, Merete Kaas, påpeger i et skriftligt svar til Avisen.dk, at intet tyder på, at ordningen ikke bliver tilbudt i tilstrækkelig grad.

- Der er ikke noget i tallene, der indikerer, at apotekerne er tilbageholdende med at tilbyde ordningen. Faldet i antallet af borgere, som får henstandsordningen hænger naturligt sammen med de nye regler, hvor det kun er borgere med årlige medicinudgifter over 17.975 kr., som er omfattet af ordningen, skriver Merete Kaas.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141