Khaled Musa efter sprogpraktik: Livet er bedre
20 virksomheder i Sorø har siden sommer åbnet dørene for nyankomne flygtninge.
En af dem er 36-årige Khaled Musa, som i disse måneder måneder tættere på drømmen om det liv, han gerne vil leve.
Et helt almindeligt - og fredeligt liv med fast arbejde og en lille familie.
Khaled Musa er nemlig blandt de mange flygtninge, der er kommet i sprogpraktik i forskellige virksomheder i Sorø. Interessen for at deltage, har været overvældende. Siden sommer har 20 virksomheder meldt sig på banen for at hjælpe kommunens nye borgere med at lære at beherske det danske sprog – og lære dansk kultur.
Comwell Sorø Storkro er en af de virksomheder, som har taget imod flygtninge.
- Jeg mener, vi har et ansvar for at hjælpe til, når vi kan. Vi er en rummelig arbejdsplads, hvor der er plads til mange forskellige mennesker, så for mig er det helt naturligt, at vi også byder flygtninge indenfor, siger hotelchef Jakob Buus Møller.
I cirka fem uger har Khaled Musa givet en hånd med i stort og småt og haft rig lejlighed til at træne det danske sprog. Jakob Buus oplever tydeligt, hvor meget det betyder for de nyankomne at have noget at rive i og noget at stå op til om morgenen.
- Det er tydeligt, at de brænder efter at komme ud og være en del af en arbejdsplads.
Det betyder noget, at der er mennesker, som venter på dem, og opgaver, de skal lave. De går på med krum hals og stor begejstring og spreder masser af glæde omkring sig.
Khaled Musa er enig:
- Livet går bedre, siger han, efter at han er startet i sprogpraktik.
- Jeg laver mange forskellige ting, og det er dejligt. Jeg vil gerne brude det danske sprog og vil gerne finde et arbejde, siger han til DR Sjælland.
Før praktikken var livet mere svært. Man bliver nemt isoleret, når der ikke er noget at stå op til. Og Khaled Musa havde sprogskolen, men manglede noget at lave. Nu er han godt på vej – og håbet er et job:
- Jeg taler dansk bedre nu, og forstår mange ting, siger han.
Noemi Jimenez-Mørch, er virksomhedskonsulent i Sorø Jobcenter, og hjælper flygtninge i sprogpraktik:
-En sprogpraktik kan hjælpe en flygtning meget med sproget og kendskab til arbejdsmarkedet, så de kan videre med deres liv, siger hun til DR Sjælland.
Men eet er fordelene for flygtningen. Virksomhederne får også en god medarbejder, og potentielt nye medarbejdere, når de melder sig som sprog-praktisksted, tilføjer hun.
Borgmester Gert Jørgensen (C) glæder sig over, at så mange virksomheder bakker op om integrationsindsatsen.
- Det er en fælles opgave, vi står med i samfundet, og det er meget positivt, at så mange lokale virksomheder går ind og tager et aktivt ansvar. Det er ude på arbejdspladserne og i mødet med de danske kolleger, at man bedst lærer sproget, og sproget er nøglen til en god integration, siger borgmesteren.
Forud for et praktikforløb mødes virksomheden med kommunens integrationskonsulenter, som matcher virksomheden og flygtningen eller integranten. Så Parterne mødes og ser hinanden an, før selve praktikforløbet aftales.
Hvis man som virksomhed, ønsker en sprogpraktikant, kan man kontakte det lokale jobcenter.