23948sdkhjf

Afsløring: Over 750 netbutikker i Danmark er fup

E-mærket afslører kæmpe netværk af udenlandske netbutikker, der sælger kopier af kendte mærkevarer til danske forbrugere under dække af at være ægte.
Flere danskere er hoppet i fælden, og fænomenet er kendt af både Politi, forbrugerorganisationer og myndigheder. Nu lancerer e-mærket en ny søgetjeneste, som gør det muligt for danske forbrugere at tjekke mistænkelige netbutikker.

Danskernes forbrug på nettet stiger år efter år, og forventes også i 2013 at sætte ny rekord. Det gør os til nemme ofre for udenlandske it-kriminelle, der ved hjælp af falske netbutikker lokker penge, persondata og bankoplysninger ud af sagesløse danskere.

Ifølge e-mærket, den danske mærkningsordning for sikker nethandel, har udviklingen inden for svindel i forbindelse med nethandel været støt stigende de seneste år. Ny undersøgelse fra mærkningsordningen afslører nu et omfattende netværk af fupbutikker rettet mod danske nethandlende.

- Vores undersøgelse viser, at der lige nu er mindst 755 butikker på nettet, der forsøger at sælge kendte mærkevarer til danske forbrugere under dække af at være ægte. Det er vores klare formodning, at der er flere fupbutikker, som endnu ikke er opdaget. Fælles for dem alle er, at de sælger populære produkter som tøj, sko, tasker, solbriller og smykker fra mærker som Nike, Burberry, Mulberry, Marc Jacobs og Ralph Lauren, fortæller Lars Schmidt Larsen, der er direktør hos e-mærket.

Det kan være svært at vide, om netbutikken man handler med har rent mel i posen. For svindlerne er blevet så dygtige, at selv erfarne nethandlende risikerer at gå i fælden. En af de forbrugere der er blevet snydt er tidligere it-chef Hans Lembøl, som ville købe en Burberry jakke til sin datter.

- Jeg er vant til at stole på netbutikker og handler måske på nettet ti gange om måneden. Jeg er aldrig blevet snydt før, men det var meget professionelt lavet, forklarer han.

Man handler med kriminelle
Ifølge Lars Schmidt Larsen er problemet ikke i sig selv, at der er tale om salg af kopivarer:

- Når du handler på en netbutik, som tager sig ud for at være noget andet, end den i virkeligheden er, så handler du også med it-kriminelle. De lever, lige som andre kriminelle, af at videresælge deres tyvekoster. Så udover at sælge dig en falsk vare, sælger de også dine persondata og bankoplysninger videre på et illegalt, internationalt marked, siger Lars Schmidt Larsen med reference til den seneste tids øgede fokus på identitetstyveri og misbrug af kreditkortoplysninger.

Han understreger, at videresalget af disse oplysninger er af langt mere kritisk karakter for forbrugerne end selve handlen. Årsagen er, at bagmændene stort set er umulige for både Politi og myndigheder at spore.

- Et fællestræk for fupbutikkerne er, at de gemmer sig bag meget sparsomme kontaktoplysninger, der i langt de fleste tilfælde er forfalskede. Hvis du ikke ved, hvem du har handlet med, så er der ikke meget hjælp af hente, siger Lars Schmidt Larsen. Hos e-mærket kender man til eksempler, hvor lovlige danske netbutikker har fået kopieret både kontaktinformationer og handelsbetingelser.

Ny søgetjeneste skal forhindre fup
Omfanget af fupbutikker og bagmændenes kreative metoder, chokerer Lars Schmidt Larsen, der samtidig frygter, at udviklingen potentielt kan skade forbrugernes tillid til det at handle på nettet.

- Det er svært at forestille sig, at fupbutikkerne ikke vil skabe utryghed blandt e-handlende. Derfor har vi udviklet en tjeneste, hvor man via søgefunktionen kan verificere, hvorvidt en mistænkelig netbutik er et sikkert sted at handle eller ej, siger han.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078