23948sdkhjf

Fortsat lav inflation kan styrke forbruget

Forbrugerprisindekset var i oktober 0,7 pct. højere end i samme måned sidste år, viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
På trods af, at inflationen dermed er lidt højere end i sidste måned, er den stadig på et meget lavt niveau.

- Privatforbruget er konstant to skridt efter, hvorfor det kan bruge al den hjælp, som det kan få. Spirende optimisme hos forbrugerne kombineret med en fortsat lav inflation kan være den cocktail, der skal til for at få danskerne til at øge deres forbrug og dermed sætte gang i dansk økonomi, siger Michael H.J. Stæhr, cheføkonom i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

Sparsomt bidrag fra det private forbrug
Det private forbrugs bidrag til væksten har været meget sparsomt de seneste år, hvilket også gjaldt i 2. kvartal, hvor en minimal stigning i privatforbrugt kun bidrog beskedent til den positive udvikling i BNP. Dansk økonomi er sejlet ind og ud af recessioner de senere år, hvilket naturligvis har haft stor betydning for beskæftigelsen og forsøget på at skabe nye job. En for lav inflation risikerer derfor at holde forbruget lavt, hvorfor en beskeden stigning ikke nødvendigvis er en dårlig ting.

Positivt med lav inflation
- Der er ingen tvivl om, at hvis der for alvor skal gang i væksten og beskæftigelsen i dansk økonomi, så er det nødvendigt, at privatforbruget retter sig op snarest muligt. På den baggrund er det meget positivt, at inflationen fortsætter med at ligge på et lavt niveau. Når det er sagt, så skal det også bemærkes, at udviklingen i forbrugerpriserne ikke må gå hen og blive negativ, siger Michael H.J. Stæhr.

Forbrugerpriserne må dog ikke falde
- Hvis stigningen i forbrugerpriserne overgår til at blive et fald i stedet for en stigning, så risikerer vi virkelig, at det private forbrug går i stå, da forbrugernes penge så vil være mere værd i morgen end i dag, og så har forbrugerne naturligvis ikke lyst til at bruge flere penge end højst nødvendigt i dag. Dagens lille stigning i inflationen viser dog, at denne risiko ikke er nært forestående, siger Michael H.J. Stæhr.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095