Historiker: Derfor hitter fastelavnsbollerne
Følelser fylder lige så meget i fastelavnsbollen som creme, flødeskum og farverig glasur. Og det er en stor del af forklaringen på, hvorfor det festlige vinterbagværk hitter stort i disse år.
Det vurderer Bettina Buhl, der er madhistoriker og museumsinspektør med ansvar for mad og måltidets historie på Det Grønne Museum, der ligger på Djursland.
- De første mundfulde er himmelske og åbner en erindringsvej tilbage til barndommens univers. Man smiler, når man spiser en fastelavnsbolle, siger hun.
Derfor drages vi allerede i januar mod bagernes montrer, og i landets store byer går der nærmest sport i at få fingrene i de mest overdådige af slagsen, hvor prisen for en enkelt fastelavnsbolle hurtigt kravler op på den anden side af 40 kroner.
- Jeg tror, at grunden til, at der står en hel generation i kø for at købe fastelavnsboller, er et ønske om at fastholde en årstidstradition, som man køber ind på, fordi man selv har gode minder fra sin egen barndom, lyder det fra Bettina Buhl, der peger på, at traditioner skaber tryghed.
Får ekstra betydning i byerne
Inde i byerne ser hun samtidig, at fastelavnsbollen får en ekstra betydning.
- Fastelavnsbollen er en festlig fætter, der kommer på et tidspunkt af året, hvor det er meget gråt, mørkt og koldt. Så den bliver en forårsbebuder, siger madhistorikeren og fortsætter:
- Det kan de af os, der bor på landet og bare kan gå ud i haven og se på vintergækker og erantis, jo trække lidt på smilebåndet over. Men man har bare ikke adgang til naturen på samme måde inde i byerne.
Disse behov for at genbesøge barndommens glade fastelavnsminder og fejre forårets komme er bagerne dygtige til at gribe og opfylde, mener Bettina Buhl.
- Bagerne ved, at vi spiser vores årstider. Når vi markerer helligdage eller særlige begivenheder, så gør vi det ved at spise os igennem dem. Om det er fastelavnsbollen eller de varme hveder til store bededag, siger hun.
Giver mulighed for at udfolde kreativiteten
Fordi fastelavnsbollen er mere avanceret end for eksempel julesmåkagerne, giver den bagere og konditorer en god mulighed for at være kreative og gøre den til noget særligt.
- Hvis ikke vi havde bagerne, så er jeg bange for, at fastelavn faktisk var gået i glemmebogen. Så vi skylder bagerne en stor tak, siger Bettina Buhl, der er begejstret for fastelavnsbollesæsonen.
- Det er så smukt at investere i en fælles kulturarv. Ligegyldigt om der er tale om en stor gastronomisk oplevelse eller en fastelavnsbolle, der ikke koster så meget, så handler det om at give en tradition videre til næste generation.
/ritzau fokus/