23948sdkhjf

Trumps toldmur truer: Nogle fødevarevirksomheder har en kattelem

Danske eksportsucceser til USA kan hurtigt blive påvirket, når Donald Trump er indsat som præsident i USA

En ny amerikansk straftold kan se dagens lys, når USA's nye præsident Donald Trump i dag indtager Det Hvide Hus i Washington. Tolden vil ramme flere danske virksomheder, der eksporterer fødevarer til USA.

En af disse virksomheder er Odense Marcipan A/S, som i 60 år har eksporteret marcipan til USA. Værdien af eksporten udgør et pænt tocifret millionbeløb, oplyser direktør Niels S. Søgaard, adm. direktør, Odense Marcipan.

-Første gang, jeg hørte Donald Trump tale om en særlig told, tænkte jeg, at det stemte dårligt overens med, at han også har lovet sine landsmænd at få styr på inflationen, og med øget told fordyrer han en række produkter i USA, også vores marcipan, siger Niels S. Søgaard.

Hul igennem til USA

I det seneste regnskabsår henviste virksomheden til, at der var kommet hul i gennem til USA med eksport af frosne kager og bløddej fra Bæch Conditori, der er en del af Odense Marcipan Gruppen under Orkla Foods Ingredients ASA.

Læs mere: Odense Marcipan A/S leverer et nyt overskud

Direktøren afventer spændt, hvordan udviklingen bliver, og han har tænkt et par tanker om, hvad det kan føre til. Det kunne være at downsize produkterne med den værdi, som tolden udgør.

-Men det vil i sidste ende snyde forbrugerne, og det er jeg ikke begejstret for.

Læs mere: Cheføkonom: Så stor er risikoen for told på fødevareeksport til USA

Han ser Donald Trumps trusler som en del af et større politisk spil, som ikke engang statsminister Mette Frederiksen kan ændre meget på.

-Hvis der kommer et tiltag med øget told fra USA, så bliver det et spørgsmål for EU, selv om Trump selvfølgelig hellere vil gøre det til et nationalt problem, for det har han mest ud af, siger Niels S. Søgaard.

Kaffespecialist i fare

Kaffespecialisten Real Coffee, der producerer økologiske kaffekapsler til espressomaskiner og eksporterer 80 procent af virksomhedens volumen til USA, følger meget nøje med. En særlig told på varer fra Danmark til USA vil ramme ekstremt hårdt. Men et datterselskab i USA kan være en måde at minimere udgifterne til told på, hvis en del af værdiskabelsen kan placeres i USA.

Læs mere: Toldtrusler tvinger dansk kaffeeksportør til at brygge på nye strategier

- Vi vil virkelig være kede af at skulle oprette et datterselskab i USA. Det er både dyrt og besværligt, men hvis der bliver lagt told på vores produkter i en størrelsesorden på 10-20 procent, så er der nok ingen vej uden om, siger Lars Mansfeld-Giese, der har sin virksomhed i Holte nord for København.

Til stede i USA

Flere andre danske virksomheder i fødevareindustrien har allerede en egentlig produktion i USA, og de bliver derfor ikke ramt af den toldmur, som Donald Trump truer med at opføre. Det gælder bl.a. mejeriselskabet Arla Foods og Enzym- og ingredienskoncernen Novonesis, der er skabt i en fusion mellem Novozymes og Chr. Hansen.

”Som en global virksomhed har vi strategisk placerede nøglekapaciteter i udvalgte markeder. Dette er også tilfældet i USA, hvor vi har en betydelig tilstedeværelse med mere end 2.000 medarbejdere fordelt på næsten 20 lokationer. Langt størstedelen af det, vi sælger i USA, bliver produceret lokalt, og vi er rustet til fortsat at understøtte væksten i denne vigtige region”, skriver Novonesis i et skriftligt svar til Food Supply.

Kattelem for eksporten

Danmarks eksport til USA er voksende, men den sker i stigende omfang i USA, og det er en kattelem i forhold til en ny told. 

- Konkret krydser knap 75 procent af den danske vareeksport til USA ikke den danske grænse i øjeblikket, men sker omvendt primært fra fabrikker i USA, der ikke vil blive direkte berørt af eventuelt højere toldsatser. Det er en klar styrkeposition, hvis USA slår ind på en mere protektionistisk kurs med høje toldsatser og andre handelsbarrierer, siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Læs mere: Eksport-mejeri frygter Trumps told

Hele debatten om den særlige straftold rettet mod Danmark har sit udspring i Grønland, som USA's præsident Donald Trump også truer med at overtage.

Producerer i Canada

Fiske- og skaldyrskoncernen Royal Greenland med aktiviteter i både Grønland og Danmark står nærmest lige i midten af orkanens øje. Men den aktuelle konflikt blæser ikke Royal Greenland omkuld. Heller ikke selv om over 95 procent af Royal Greenlands produktion eksporteres uden for Grønland.

”USA udgør cirka 15% af Royal Greenlands salg. En stor del af disse salg stammer fra produkter, der produceres på vores fabrik i Canada. Fisk og skaldyr fra Canada påvirkes ikke af en potentiel toldkrig mellem USA og Danmark.”, meddeler Royal Greenland i et skriftligt svar til Food Supply.

Cirka 45 procent af Royal Greenlands eksport går til Europa, 40 til Asien og altså omkring 15 procent til Nordamerika. Nøglemarkeder for fiske- og skaldyrskoncernen inkluderer Kina, Skandinavien, Japan og Storbritannien.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065