Hver anden butik opgiver at anmelde tyverier
Oksemørbrad, kosmetik, energidrikke og chokolade.
Det er nogle af de varer, der stjæles i hidtil uset omfang fra hylderne i supermarkeder og købmandsbutikker landet over.
Med flere end 20.000 anmeldte butikstyverier i årets første tre kvartaler har 2024 kurs mod at blive et rekordår for langfingrede tyve.
Men omfanget af tyverier kan være endnu større. Mange bliver slet ikke politianmeldt, viser en analyse fra Dansk Erhverv.
Hver anden medlemsvirksomhed - 49 procent - svarer, at de ikke anmelder alle tyverier, fordi de mener, at politiet mangler ressourcer til at forfølge sagerne.
- Det er meget nedslående og udtryk for, at tilliden til politiet kan ligge på et meget lille sted ude i butikkerne, siger chef for detailhandelssikkerhed i Dansk Erhverv Henrik Sedenmark.
Når butikkerne har taget en butikstyv på fersk gerning og fået navn og adresse, bliver anmeldelserne som regel hurtigt fulgt op, forklarer fagchefen.
- Men hvis der er tale om et tyveri, der kræver noget efterforskning - det kan være, at politiet skal tjekke noget videoovervågning, afhøre vidner eller tage andre efterforskningsskridt - så er vores erfaring, at mange af de sager bliver henlagt eller opgivet på anden vis.
Formand for Politiforbundet Heino Kegel forstår godt frustrationen.
- Jeg kan godt forstå, at de erhvervsdrivende nogle gange har en følelse af, at det er omsonst at politianmelde sagerne.
- Det skyldes jo, at vi er for få til at løse de opgaver, vi skal løse. Så laver man benhårde prioriteringer hver dag, og det går ud over tyverianmeldelserne.
Problemet bunder ifølge forbundsformanden i mangel på hænder.
Der er aktuelt 11.450 betjente på trods af, at det gennem flere år har været et mål at øge antallet af betjente til 11.700.
Hos Rigspolitiet forsikrer chefpolitiinspektør Peter Ekebjærg om, at politiet tager butikstyverier alvorligt og følger op på sagerne.
- Politiet tager alle anmeldelser alvorligt, og det gælder også anmeldelser om butikstyverier, hvor en meget stor del af anmeldelser resulterer i sigtelser, siger han i en kommentar.
Han henviser til, at der fra januar til november sidste år tikkede 18.177 anmeldelser ind om butikstyveri i dagligvarebutikker.
I samme periode blev der rejst 17.262 sigtelser.
- Det er vigtigt, at købmændene fortsætter med at anmelde sagerne til politiet - både af hensyn til den enkelte sag, og for at vi kan følge udviklingen, siger Peter Ekebjærg.
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) kan heller ikke genkende kritikken af manglende opfølgning hos politiet.
- Vi kan se, at der i de fleste politikredse bliver sigtet en gerningsperson i over 90 procent af de anmeldte butikstyverier, ligesom politiet i 2023 rykkede ud til cirka tre ud af fire anmeldte butikstyverier, siger han i en kommentar.
De mange butikstyverier er ifølge ministeren "uacceptabelt" og "udtryk for fuldkommen mangel på respekt for andre menneskers ejendom".
Derfor har han blandt andet fremsat lovforslag om at hæve bødestraffen for butikstyveri og hæleri.
- Det skal selvfølgelig være trygt og attraktivt at drive butik i Danmark, siger Peter Hummelgaard.
/ritzau/
Artiklen er en del af temaet Dagligvarer.