Skærer til efter store underskud: Lukker fabrik og dropper mangeårig satsning
![](https://image.nordjyske.dk/users/nordjyske/images/81438760.jpg?t%5Bstrip%5D=true&t%5Bcrop%5D%5Bwidth%5D=2814&t%5Bcrop%5D%5Bheight%5D=3837&t%5Bcrop%5D%5Bx%5D=0&t%5Bcrop%5D%5By%5D=1&t%5Bresize%5D%5Bwidth%5D=660&t%5Bresize%5D%5Bheight%5D=900&accessToken=70f159eb6ee6538df8430d570dadb1fee448055e24253f55c721daf60ba8c2d9)
Den økologiske pionervirksomhed Hanegal skærer fra årsskiftet en mangeårig satsning fra - i jagten på at skabe en profitabel virksomhed.
Satsningen på færdigretter går omkring 15 år tilbage til tiden under de tidligere ejere, stifterparret Ulrich Kern-Hansen og Fie Graugaard. Men nu vil Hanegal igen til at fokusere udelukkende på charcuteriprodukter, som det var tilfældet i de første mange år af virksomhedens levetid.
Det koster en nedlukning af det ene af virksomhedens to anlæg i Haderslev.
Food Supplys henvendelse til adm. direktør i Hanegal og ejerselskabet Future Food, Jesper Ottzen, resulterede i første omgang i en pressemeddelelse:
- På baggrund af grundige økonomiske og markedsmæssige analyser må vi desværre konstatere, at vi ikke kan få skala i vores færdigretforretning. Markedsgrundlaget til at skalere et økologisk storkøkken til industriniveau er ganske enkelt ikke til stede. Dette kombineret med øget krav om lancering af mange nye retter og pakketyper, gør at vi skærer til og strategisk vil fokusere udelukkende på charcuteriprodukter i fremtiden, skriver han.
Jesper Ottzen ønsker ikke at fortælle i detaljer om, hvor meget færdigretterne har fyldt i Hanegal.
- Det har været - og er - en mindre del af Hanegals omsætning. Jeg ønsker ikke at dele specifikke omsætningstal, siger han.
Tocifrede millionunderskud
Omkring 10 medarbejdere bliver berørt af ændringen.
- Vi er i dialog med de berørte medarbejdere om denne strategiske beslutning, og hvorledes vi kan hjælpe dem videre. Beslutningen betyder samtidigt at Future Food – som Hanegal er en del af – samler sine to produktionsfaciliterer i Haderslev under et tag i det nye år.
Både Hanegal og ejeren siden 2018, Future Food ,har registeret tocifrede millionunderskud i de seneste regnskaber, og virksomheden har været inde i en turnaround-proces, hvor der allerede er blevet lukket ét Future Food-datterselskab, Grisogko.
Tilbage er nu foruden Hanegal, frikadelle-virksomheden Nr. Onsild og Top Food, der har specialiseret sig i frosne fødevareprodukter af hakket kød.
Ifølge Jesper Ottzen undersøger man nu mulighederne for genplacering af Hanegal-medarbejdere i blandt andet Nr. Onsild.
Læs også Sådan har Future Food opkøbt fem fødevarevirksomheder
Regnskabsår | 2022 | 2021 | 2020 |
Valuta | mio. DKK | mio. DKK | mio. DKK |
Nettoomsætning | - | - | - |
Bruttofortjeneste | 23,8 | 22,0 | 27,1 |
Resultat af primær drift | -26,5 | -9,8 | - |
Resultat før skat | -30,1 | -11,0 | 1,2 |
Årets resultat | -23,5 | -8,6 | 1,1 |
Balancestatus | 50,6 | 47,0 | 49,2 |
Egenkapital | 7,9 | 7,1 | 15,7 |
Antal ansatte | 58 | 54 | 48 |
Kilde: CVR |
Artiklen er en del af temaet Leverandører.