23948sdkhjf

Flere bakterier i importerede kyllinger

Forekomsten af ESBL-bakterier i udenlandske kyllinger er stigende, viser nye tal fra Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet.
Siden 2011 er niveauet af resistente ESBL-bakterier i importeret kyllingekød steget, og især det udenlandske kyllingekød indeholder ofte ESBL-bakterier. Kyllingekød indeholder desuden høje niveauer af campylobacter, som er resistent overfor antibiotika, der er særligt vigtige til behandling af livstruende infektioner hos mennesker.

Det viser tal fra årets DANMAP-rapport 2012 fra DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut.

ESBL-bakterier er et af de hurtigst stigende resistensproblemer i verden. ESBL-bakterier er resistente overfor de bredspektrede antibiotika cefalosporiner, der ofte bruges til behandling af livstruende infektioner hos mennesker.

Den årlige DANMAP-rapport fra 2012 viser, at næsten to tredjedele af prøverne af importeret kyllingekød og mere end en tredjedel af dansk kyllingekød indeholder ESBL-bakterier. Det er markant flere end tidligere år for det importerede kyllingekød. For det danske kyllingekød er forekomsten på samme niveau som i 2011.

Internationale løsninger nødvendige
Forbrug af cefalosporiner til kyllinger bliver regnet for hovedårsagen til udviklingen af ESBL-resistens. Men cefalosporiner er ikke blevet anvendt i den danske kyllingeproduktion i de sidste ti år og kan derfor ikke forklare ESBL-udviklingen i Danmark.

Fund af ESBL-bakterier i danske kyllinger kan til gengæld skyldes spredning fra importerede forældredyr, der importeres fra få producenter til hele Europa, og som inden importen er blevet behandlet med cefalosporiner.

- Så længe ESBL-bakterier kommer ind i Danmark via importerede forældredyr, er det svært at komme af med ESBL-bakterierne. Derfor er internationale løsninger og tiltag nødvendige til at begrænse spredning og overlevelse i besætningerne, siger seniorforsker Yvonne Agersø fra DTU Fødevareinstituttet.

Resistens overfor andre vigtige antibiotika
Kyllingekød indeholder også andre bakterier, der er resistente overfor de såkaldte kritisk vigtige antibiotika. Antibiotika, som bliver brugt til behandling af livstruende infektioner hos mennesker.

Kyllingekød er årsag til omkring en tredjedel af alle infektioner med campylobacter. Af de campylobacter man finder i dansk kyllingekød er 29% i 2012 resistente overfor fluorokinoloner, som er kritisk vigtige antibiotika. Det er det højeste niveau siden 2007. Indholdet i importeret kyllingekød er imidlertid på et væsentligt højere niveau - 46%. Generelt har importeret kyllingekød en markant højere forekomst af resistente bakterier end dansk kyllingekød.

- Kyllingekød er en væsentligste kilde til infektioner med campylobacter hos mennesker, hvorimod vi endnu ikke ved, hvor stor en andel af humane infektioner med ESBL-bakterier, der stammer fra kød, siger seniorforsker Yvonne Agersø.

Undersøgelserne peger i retning af, at bakterier, der er resistente overfor kritisk vigtige antibiotika, forekommer hyppigere i både dansk og importeret kyllingekød end i okse- og svinekød.

- Der er behov for internationalt at sætte fokus på resistens overfor kritisk vigtige antibiotika i kyllinger. Nationalt er det vigtigt at overveje tiltag i kyllingeproduktionen for at reducere forekomsten af resistente bakterier i kyllingekød, tilføjer seniorforsker Yvonne Agersø.

Læs DANMAP-rapporten i pdf-format.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.276