23948sdkhjf

Detailomsætning i opadgående formkurve

De gode nyheder for detailomsætningen kommer efter, at forbrugertillidsindikatoren for både juni og juli har vist stigende optimisme.
Detailhandlen kan så småt begynde at vejre morgenluft.

Detailomsætningen steg med 0,4 pct. fra maj til juni, når tallene er renset for sæsonudsving og prisudviklingen. De gode nyheder for detailomsætningen kommer efter, at forbrugertillidsindikatoren for både juni og juli har vist stigende optimisme blandt forbrugerne.
Stigningen i detailomsætningen er udtryk for en generel forbrugsudvikling, der er inde i en opadgående formkurve.

- Den positive udvikling i detailomsætningen er en understregning af, at den markante stigning i forbrugertilliden, vi har været vidne til de seneste to måneder, er ved at få en reel effekt på forbruget. Tilsammen kan det være de første tegn på en vending i økonomien. Det er ikke utænkeligt, at vi om nogle år vil se tilbage på andet halvår af 2013 som et vendepunkt, siger Malthe Munkøe, som er konsulent i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

På vej mod genopretning
Ovenpå fem kriseår, hvor danskerne har holdt igen med at forbruge, er der et væsentligt potentiale for en stigning i privatforbruget.

- I efterdønningerne af krisen har mange husholdninger øget deres opsparing ganske betydeligt. Derfor har mange forbrugere grundlæggende set råd til at øge deres forbrug, men har ikke ønsket det i den usikre økonomiske situation. Nu hvor det endelig begynder at se lidt mere lyst ud, kan større forbrugslyst komme detailhandlen til gode og gradvist blive det, der trækker Danmark ud af lavvækst, siger Malthe Munkøe.

Flere økonomiske lyspunkter
Den voksende forbrugeroptimisme og dagens positive tal for detailomsætningen kommer ovenpå flere økonomiske lyspunkter.

- Boligmarkedet er ved at komme til hægterne. Mange boligejere har derfor en oplevelse af at have fået flere penge mellem hænderne, fordi deres bolig er blevet mere værd. Det åbner op for en stigning i privatforbruget til gavn for detailhandlen og dansk økonomi som helhed. Også fra udlandet kommer der bedre nyheder. Selvom Sydeuropa stadig er i en meget svær situation, så antager problemerne i eurozonen langtfra det samme enorme omfang, som da krisen var på sit højeste. Det tyder på, at vi endelig er på vej væk fra det ’double dip’, som gældskrisen i Sydeuropa forvoldte, og på vej frem mod en økonomisk genopretning, slutter Malthe Munkøe.

Kilde: Dansk Erhverv

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078