23948sdkhjf

Aldrig har der været flere butikstyverier i dansk detailhandel

Knap 1500 butikstyverier på én måned. 

Det er det rekordhøje antal, som dansk detailhandel har lidt under i september. 

Det viser nye tal fra Dansk Erhverv og Crimestat. Sidstnævnte har registreret butikstyverier i dansk detailhandel siden 2014. 

Disse varer stjæler tyvene

  • Inden for disse varekategorier var der flest butikstyverier i september 2023 (september 2022 i parentes):
  • Personlig pleje - 13,8 procent (17,1 procent) 
  • Kolonial - 13,5 procent (13,1 procent)
  • Køl og frost - 12,5 procent (9,8 procent)
  • Øl/sodavand - 9,6 procent (9,9 procent)
  • Slik - 9,5 procent (10 procent)
  • Tekstil - 6,1 procent (5,9 procent)
  • Øvrige (bl.a. penge, bæreposer, legetøj og lignende) - 5,5 procent (6 procent)
  • Slagter/bager - 5,4 procent (5,1 procent)
  • Frugt, grønt og blomster - 4,6 procent (4,1 procent)
  • Vin/spiritus - 4,5 procent (4,6 procent)

Kilde: Crimestat

Siden september 2022 er antallet af butikstyverier steget med 37 procent - og fortsætter udviklingen året ud, "ender året på mindst 16.000 registreringer i Crimestat", skriver Dansk Erhverv i en pressemeddelelse. 

Henrik Lundgaard Sedenmark er fagchef for betaling og detailhandelssikkerhed, og han ser med foruroligede øjne på de seneste tal. 

- Tallene fortsætter med at stige, og der er intet, der tyder på, at det stopper lige foreløbigt. Vi ser ingen initiativer fra myndighederne eller offentlige institutioner, og derfor er mange købmænd overladt til sig selv, siger han til RetailNews. 

Han peger på, at det for både købmænd, kunder og samfund har nogle vidtrækkende konsekvenser, når butikstyverierne er så mange, som de er i øjeblikket. 

- Købmændene må oftest ty til at hæve deres priser - og derved bliver kunderne også ramt af prisstigninger som følge af tyverierne. Dertil skal der nogle købes sikkerhedsudstyr eller -folk ind, og det er heller ikke gratis. 

- Derudover er der det samfundsmæssige perspektiv i problematikken, for mange kriminelle starter i det små med netop butikstyverier. Og herfra kan det så blive en glidebane - til belastning for vores samfund i sidste ende, siger Henrik Lundgaard Sedenmark. 

Konkrete tiltag

Organisationen De Samvirkende Købmænd repræsenterer en lang række af de købmænd og dagligvarebutikker, som netop oplever butikstyverier i udpræget grad. 

Derfor har de også tidligere været på banen med et konkret tiltag, de selv kalder "Sikker Butik", som også Danmarks justitsminister, Peter Hummelgaard (S), tidligere er blevet præsenteret for. 

Og det er netop sådanne tiltag, som også Dansk Erhverv bakker op omkring, oplyser Henrik Lundgaard Sedenmark. 

- Men samtidig spørger vi også, om straffen for at begå butikstyveri er hård nok? I sidste ende er vi selvfølgelig interesseret i at nedbringe mængden af tyverier, og her skal der måske skarpere straffe til, siger han. 

Se nøgletal for:
Læs mere om: butikstyveri
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.676