23948sdkhjf

Sådan står Danmarks dagligvarepriser i forhold til nabolande

I august 2022 satte daværende erhvervsminister Simon Kollerup gang i en undersøgelse af danske dagligvarer - i en kontekst og sammenligning med Danmarks europæiske naboer. 

Denne undersøgelse skulle kortlægge, om danske forbrugere har oplevet flere prisstigninger end andre befolkninger i Europa - og i særdeleshed Holland, Tyskland og Sverige, som man har vurderet, at det danske dagligvaremarked ligner. 

Det er Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der har stået bag undersøgelsen, og de er kommet frem til en række konklusioner. 

- De generelle prisstigninger i Danmark er på niveau med sammenlignelige lande. Ud over for søtransport og dele af forsyningssektoren er der ikke tegn på generelt stigende avancer igennem 2022, skriver styrelsen i et notat

- Samlet set er fødevarepriserne steget mindre i 2022 i Danmark end i de valgte sammenligningslande. For smør og naturgas er de gennemsnitlige prisstigninger på årsbasis på niveau med sammenligningslandene. Priserne på smør og gas er faldet sidst i 2022, efter at arbejdet i prisforummet blev igangsat, tilføjer styrelsen i sit notat. 

Der har derudover været spekuleret i, at dagligvarekæder har tjent markant flere penge grundet den høje inflation i det seneste år. 

Men en sådan påstand afviser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i deres notat. 

- Der er ikke nogen systematisk tendens til, at supermarkeder mv. får højere overskud i de år, hvor fødevarepriserne stiger relativt meget ift. prisen på andre produkter. For de fødevareproducerende erhverv under ét er der heller ikke fundet en systematisk tendens til, at overskuddet har været højere i år, hvor fødevarepriserne er steget relativt meget, skriver styrelsen. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.234