23948sdkhjf

Klumme: Digital infrastruktur er erhvervslivets rammevilkår #1

Kvalitet og adgang til internet er blevet en topprioritet for erhvervslivet. 

Det viser en ny undersøgelse, hvor vi i Dansk Erhverv for nylig spurgte vores medlemmer, hvad en kommende regering bør fokusere på for at gøre Danmark til et bedre sted at drive virksomhed.

Det kom faktisk bag på os, at digital infrastruktur er det vigtigste ud af 30 rammevilkår foran blandt andet adgang til kvalificeret arbejdskraft, gode erhvervsuddannelser og niveauet af personbeskatning. 

Men når man tænker over det, er det vel ikke så mærkeligt: Et helt overordnet bud på grunden til denne placering er, at adgang til internet er blevet en forudsætning for al forretning.

Markedsføring og salg foregår helt eller delvist online og betales ofte med nogle få klik eller swipes på appen. Virksomhederne bestiller varer og logistik direkte i leverandørens it-systemer. Hvis systemerne og adgangen dertil går ned, er der bare ingen forretning.

Forbrugerne vil have nemme indkøb, hvad enten de står i en fysisk butik eller shopper online. Der er ingen forståelse for, at en betaling afbrydes på grund af udfordringer med netadgang. Det kan nemt betyde, at forbrugeren opgiver handlen.

Faktisk arbejder mange af vores medlemmer med omnichannel- eller unified commerce-strategier, der gør det bydende nødvendigt, at man i realtid kan binde oplysninger om en given kundes samlede engagement med virksomheden sammen, upåagtet kanal. 

Det sikrer internet- og mobilforbindelsen.

I nethandlen er mobiltelefonen ligefrem ved at trække i den gule førertrøje foran computeren. 

Både andelen af køb og betalinger via mobile devices stiger: En tredjedel af alle køb blev i første halvår af 2022 betalt via en mobilapp, mens 55 procent af alle køb skete via smartphone eller tablet, viser Dansk Erhvervs seneste e-handelsanalyse.

Behov for politisk prioritering
Den digitale omstilling har skabt nye forretningsmodeller og givet et boost til produktiviteten. Det står klart, hvor ekstremt vigtigt gode og sikre internetforbindelser er for samfundet.

I Dansk Erhverv opfordrer vi derfor til, at den nye minister med ansvar for teleområdet, Lars Aagaard, prioriterer den fortsatte udbygning og sikring af den digitale infrastruktur. 

Trods kæmpe opgaver med håndtering af klima- og energikriser i hans ministerium, bør han også aktivt bidrage til at skabe rammerne for, at erhvervslivet og borgerne også i fremtiden har adgang til optimale internetforbindelser.

Danmark har et godt udgangspunkt med EU’s bedste teleinfrastruktur og ambitiøse teleselskaber, der investerer over ti milliarder kroner årligt i fibernet og 5G. 

Staten supplerer med en støttepulje på cirka én procent af dette beløb. Vi nærmer os fuld dækning med højhastighedsbredbånd, så tiden er inde til at skabe en ny støttemodel, der dels er mere målrettet de meget få og spredte adresser, der ikke har udsigt til dækning på kommercielle vilkår, dels tager mobilt bredbånd via 5G-netværk seriøst som en løsning. 

Her ligger en vigtig opgave for ministeren.

Endelig opfordrer vi ministeren til at skabe bedre sammenhæng med erhvervs- og digitaliseringspolitikken.

Han bør tale meget og løbende med sine kolleger i Erhvervsministeriet og Digitaliseringsministeriet om, hvordan vi fortsat optimerer den digitale infrastruktur og får mere gavn af den. Både til at fremme produktiviteten i erhvervslivet og den dobbelte digitale og grønne omstilling, hvor for eksempel digital styring af energiforbruget i bygninger kan reducere drivhusgasudledningerne.

Artiklen er en del af temaet Klummehjørnet.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093