Huslejeloft kun til private - erhvervslivet frygter butikslukninger
For at forskanse danskernes økonomi i en tid hvor inflation og energikrise i forvejen presser privatøkonomien i mange hjem, indførte regeringen i august et huslejeloft.
Det skulle sikre, at huslejen - i tråd med priserne på el, gas, smør og andre nødvendigheder i dagligdagen - ikke skulle stikke af i samme fart.
Et lignende loft på huslejen er imidlertid ikke i spil for erhvervslivet - og det bekymrer branchen ifølge DetailWatch.
- Jeg er helt overbevist om, at huslejestigninger på 9-10 pct. kombineret med tilbagebetalingskrav vil betyde, at man som butikskæde begynder at se på, hvilke placeringer rundt omkring, der er rentable. Og når man lige putter op til 10 pct. ekstra i omkostningerne bare på huslejedelen, vil der være en del, der går fra at være rentabelt til ikke at kunne køre rundt. Og så lukker man butikken, siger Jens Birkeholm, der er markedschef i Dansk Mode & Textil.
Huslejeloft til private
- Trådte i kraft den 1/10-2022 og gælder i de kommende to år
- Betyder, at huslejen maksimalt må hæves med fire pct. – dog med den undtagelse, at den kan hæves med over fire pct., hvis udlejer kan dokumentere, at lejen inklusiv lejestigningen på fire pct. ikke kan dække en sti
- Huslejestigningen kan dog aldrig overstige nettoprisindekset
- Gælder alle private lejemål, hvor det er aftalt i lejekontrakten, at lejen reguleres én gang årligt med udviklingen i nettoprisindekset
- Gælder kun boliglejemål, dvs. ikke erhvervsejendomme
Kilde: DetailWatch