23948sdkhjf

Differentieret fødevaremoms har lange udsigter

Selv om et stort flertal af danskerne gerne ser momsen på fødevarer differentieret, er den politiske opbakning til at overse.
Tre af fire danskere ser positivt på at differentiere momsen for henholdsvis sunde og usunde fødevarer.

Synspunktet møder dog ikke den store opbakning i Folketinget, hvor den kommende skattereform i øjeblikket er et af de helt store samtaleemner.

- Om end forslaget er sympatisk, så har jeg ikke en stor pose penge til at kunne efterleve ønsket. Hvis man som politiker bakker op, så skylder man også at fortælle, hvor pengene skal komme fra. Mig bekendt er der ingen partier, som har anvist finansiering til et sådant forslag, og jeg har ikke grund til at betvivle Forebyggelseskommissionens konklusion om, at de positive effekter ikke står mål med de øgede omkostninger, siger Venstres sundhedsordfører Sophie Løhde til RetailNews.

Grænsen for reguleringer er nået
Hun henviser til Forebyggelseskommissionens fra april 2009, hvis konklusioner i overvejende grad frarådede indførelsen af differentieret moms på fødevarer.

Sophie Løhde er dermed på linje med partiets skatteordfører, Torsten Schack Pedersen, som mener, at grænsen for regulering i forhold til sundhedsindsatsen er ved at være nået.

Også Socialdemokraterne har tidligere udtrykt modstand over for differentieret fødevaremoms, mens skatteminister Thor Möger Pedersen fra SF ikke har ønsket at udtale sig om spørgsmålet.

Radikale siger atter nej
Da Poul Erik Christensen var skatteordfører for Det Radikale Venstre, fraveg han i 2007 tidligere udmeldinger om, at partiet ikke var tilhænger af differentieret moms. Den holdning har man imidlertid atter i partiet.

- Det Radikale Venstre støtter ikke en differentieret moms grundet de væsentlige skattemæssige indvendinger. Derudover er det ikke sikkert, at momsafløftningen vil give en tilsvarende prisnedgang, siger Camilla Hersom, der er sundhedsordfører og medlem af skatteudvalget for Det Radikale Venstre, i dag til RetailNews.

Kun Konservative og Enhedslisten er positive
Konservative har tidligere erklæret sig åbne over for en diskussion omkring differentieret moms på fødevarer, mens Enhedslisten også er positivt stemt for idéen.

Med en samlet stemmeandel på 11,6 procent ved folketingsvalget i 2011 repræsenterer de to partier dog markant færre vælgere, end de 75 procent, som angiveligt går ind for en differentieret moms.

Kort fortalt: Forebyggelseskommissionens rapport

Den daværende regering nedsatte i starten af 2008 en Forebyggelseskommission, som skulle komme med forslag til en styrket national indsats på forebyggelsesområdet.

I april 2009 offentliggjorde kommissionen 52 konkrete forslag, som skulle medvirke til at bedre folkesundheden.

I afsnittet omkring differentieret moms på fødevarer konkluderede Forebyggelseskommissionen overvejende imod en differentieret moms.

Blandt andet konkluderede Forebyggelseskommissionen, at en nedsat moms på frugt og grønt til 12,5 procent ville medføre et nettoprovenutab på ca. 1,6 mia. kr. for staten samt administrative byrder for mellem 300-350 mio. kr. i erhvervslivet.

På sundhedssiden ville en nedsat moms til 12,5 procent, ifølge kommissionens beregninger, medføre, at hver dansker i gennemsnit vil indtage 415 gram frugt og grønt mod 400 gram nu.

En sådan forøgelse ville i gennemsnit forlænge levealderen hos en nyfødt dansker med 8 dage.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079