Sådan kommer Bilka til Hjørring
Et Bilka i Hjørring rykker tættere på.
Hjørring Kommunes politikere skal tage stilling til en omfattende ansøgning med tilhørende visualiseringer af, hvordan koncernen bag Bilka, Salling Group, har tænkt sig at kombinere det nuværende A-Z varehus med nonfood, med et Bilka med dagligvarer på A F Heidemanns Vej i Hjørring.
Realisering af projektet forudsætter en ny lokalplan og kommuneplantillæg, og der bliver også krav om en omfattende miljøkonsekvensrapport.
Vil lave selvstændig bygning til dagligvaredelen
Men i modsætning til tidligere, hvor planloven satte en stopper for planerne, vurderer kommunen nu, at den selv kan træffe beslutningen, når hele planarbejdet er gennemført. Tricket er netop at lave en selvstændig bygning til dagligvareforretningen.
Den nuværende A-Z bygning på 8500 kvadratmeter skal bevares, og så etableres den nye bygning på det areal, hvor det nuværende bowling -og gokartcenter har til huse, og som ligeledes ejes af Salling Group. Dagligvareforretningen bliver på i alt 3300 kvadratmeter.
Det nuværende parkeringsareal vurderes at være tilstrækkeligt stort til den kommende dagligvareforretning.
(Visualisering: Salling Group)
- Bilka trækker rigtig meget handel
Da borgmester Arne Boelt (S) i efteråret første gang luftede de nye planer, var der bred politisk opbakning og også positive meldinger fra Hjørring Handel, som ser Bilka som et trækplaster, der kan trække flere kunder til byen.
- Personligt er jeg meget positiv. Som borgmester skal jeg da byde ny udvikling velkommen, og vi kan jo bare konstatere, at Bilka trækker rigtig meget handel, som vi så kan holde i Vendsyssel, udtalte Arne Boelt.
Truer med retssag
Men det ligger også fast, at andre supermarkedskæder vil kæmpe indædt mod planerne. Således også De Samvirkende Købmænd med direktør John Wagner i spidsen:
- Uanset hvilke arkitektoniske krumspring de laver, vil det efter vores opfattelse fortsat være i strid med planlovens bestemmelser om at begrænse udbredelsen af de her hypermarkeder udenfor de større byer, og det vil vi følge helt til dørs - om nødvendigt med en retssag, fastslår John Wagner, der også opfordrer erhvervsministeriet til at holde et vågent øje med, hvad der kommer til at ske i Hjørring.
I 2014 blev der også arbejdet med planlægningen for et Bilka i Hjørring, men her nedlagde staten veto mod planerne, fordi planloven ikke tillod den slags hypermarkedslignende indkøbscentre.
Siden er planloven blevet ændret omkring størrelse på bydelscentre og butiksstørrelser. Med planerne om to selvstændige butikker vurderes det, at planlægningen kan gennemføres.
150 mio. kr. i omsætning
I ansøgningen henviser Salling Group til tidligere beregninger fra 2013 omkring omsætning og flytning af handel.
Et Bilka på 3300 kvadratmeter vurderes at få en omsætning på ca. 150 millioner kroner årligt. 50 pct. af omsætningen vil blive hentet fra eksisterende butikker i Hjørring.
20-25 pct. vil blive hentet fra dagligvarebutikker i den øvrige del af kommunen. Cirka 15 pct. af omsætningen vil komme fra kunder fra nabokommunerne, og endelig vurderes det, at 7 pct. af omsætningen vil komme fra turister.
Hjørring Kommunes teknik og miljøudvalg drøfter planerne på et møde onsdag