Politisk finte får DSK på barrikaderne: Meget, meget speget sag
I over et år har den vestjyske ferieby Søndervig med omkring 200 indbyggere været omdrejningspunkt for en kontrovers mellem på den ene side Salling Group og et flertal af byrådet og på den anden side den lokale centerforening og et mindretal af byrådet.
Salling Group ønsker at placere en Netto i byen, men for at det kan lykkes, skal der en ændring af lokalplanen til. Faktisk to ændringer:
Først skal området omdannes til byzone med boligformål, og dernæst kræver det et tillæg til kommuneplanen, så arealet udlægges til centerformål i stedet for boligformål.
Familien Hansen, som ejer Meny Søndervig, ejer også en fjerdedel af det nyåbnede feriecenter Lalandia. (Illustration: Ringkøbing-Skjern Kommune)
Videre til Planklagenævnet
Manøvren har af flere fået tilnavnet ”Netto-finten”, og brancheforeningen De Samvirkende Købmænd, DSK, er parat til at klage over kommunen til Planklagenævnet, hvis den gennemfører ændringen af lokalplanen.
- Det er en meget, meget speget sag, vil jeg sige. Det er sjældent, jeg bruger så direkte sprogbrug som i denne sag, men det er meget specielt, siger Jytte Tandrup, som er underdirektør i DSK og forhenværende kontorchef i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.
- Det fremgår med al tydelighed, at man aldrig har ønsket, der skal være boliger der. Normalt vil man også vedtage en byggeretsgivende lokalplan. Det har man ikke gjort her, fordi man ikke har til hensigt at bygge de planlagte boliger. Når det i den grad er så klart, at man aldrig har haft til hensigt at følge den lokalplanændring, man her vil gennemføre, vil jeg mene, at man har forsøgt at omgå reglerne, tilføjer hun.
Foreningen har et medlem fra Meny i byen, og købmand Thomas Hansen har tidligere givet udtryk for, at en eventuel Netto bør ligge i bymidten sammen med de øvrige butikker i byen.
Sagt imod af jurister
Et flertal af byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune er med på ideen, som oprindeligt er udtænkt af Salling Groups konsulenter.
Tanken om at ændre lokalplanen med kreative fiksfakserier har også mødt modstand hos kommunens egen forvaltning og advokatfirmaet Kromann Reumert, som blev hyret ind for at vurdere legaliteten af manøvren.
”Det er vores vurdering, at Salling Groups konsulents forslag til fremgangsmåde er i strid med planloven, idet fremgangsmåden vil have karakter af omgåelse af planlovens regler om byvækst, herunder planlovens § 11 a, stk. 8. Salling Groups konsulents forslag kan efter vores vurdering derfor ikke lovligt danne grundlag for den videre planlægningsproces for "Nyhavn"-området,” vurderer advokatfirmaet i en redegørelse ifølge TV Midtvest.
Når DSK først nu truer med at tage de store skyts i brug, skyldes det som nævnt, at sagen har været omkring både kommunens embedsværk samt en ekstern rådgiver, og at forslaget til første lokalplanændring blev mødt af indsigelser, som først skal behandles.
Uddrag af lokalplanforslaget:
Af sagsfremstillingen til byrådsmødet den 18. august (2020, red.) fremgår ansøgers (Salling Group, red.) forslag til fremgangsmåde, der indbefatter, at planlægningen for dagligvarebutikken gribes an i to trin. Fremgangsmåden skyldes de komplekse planlægningsmæssige forhold i Søndervig, og beskrives her i korte træk.
Trin 1: Planlægning for boligformål inklusiv overførsel til byzone
Trin 1 indebærer, at arealet, hvor dagligvarebutikken ønskes placeret, overføres til byzone via en rammelokalplan (ikke byggeretsgivende) til boligformål. Det kan lade sig gøre, fordi der i dag findes en kommuneplanramme, 46bo006, for arealet, der muliggør overførsel til byzone, såfremt der planlægges for boliger i overensstemmelse med rammen.
Trin 2: Planlægning for dagligvarebutik
Når arealet først er overført til byzone via rammelokalplanen til boligformål, skal der vedtages et tillæg til kommuneplanen, der udlægger arealet til centerformål i stedet for boligformål. Dertil skal der vedtages en byggeretsgivende lokalplan til centerformål, herunder dagligvarebutik.
Kilde: Referat af møde i Teknik- og Miljøudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune 3. november 2020.