23948sdkhjf

Dansk storcenter-ejer i kæmpetab

Tvangslukningen af de fleste butikker i landets storcentre blev sidste år en dyr affære for Danske Shoppingcentre, der driver 18 centre rundt om i landet.

Et nyt regnskab viser, at Danske Shoppingcentre har nedskrevet værdien af sine centre med 1,2 mia. kr. Det medførte et samlet underskud for året på 868 mio. kr.

- Hele regnskabsåret er præget af corona. Når man har været tvangslukket en fjerdedel af året, gør det ondt, siger Jesper Faurholdt, adm. direktør i Danske Shoppingcentre.

Da corona ramte

Danske Shoppingcentre er ejet af Danica Pension og danskernes fælles pengetank ATP, som for år tilbage gik i gang med at investere store summer i at omdanne butikscentrene til oplevelsescentre.

Så ramte coronakrisen.

Tvangslukningen af centrene over flere omgange har ført til massive pengeproblemer hos mange centerbutikker, som derfor har måttet få henstand eller rabat på huslejen.

Ifølge Jesper Faurholdt har Danske Shoppingcentre lige nu et trecifret millionbeløb ude at svømme.

- Vi har prøvet at hjælpe vores lejere alt det, vi kan. Det er derfor, at vores udlejningsprocent hen over året var stabil. Vi har ikke oplevet øget tomgang, men det er klart, at den fortsatte tvangslukning kan mærkes, siger Jesper Faurholdt, som kritiserer, at centerbutikkerne fortsat skal holde lukket.

- Vi er stærkt forundrede over, at en rapport viser stort set ingen påvirkning af smitten ved at åbne butikker i centre – og alligevel fortsætter man med at holde dem lukket. Det begriber vi ikke, siger han.

Danske Shoppingcentre P/S
mio. kr. 2020 2019
Nettoomsætning 721 791
Bruttoresultat 387 498
Værdiregulering -1.255 -384
Årets resultat -869 110
Balancesum 13.727 14.691
Egenkapital 13.325 14.194
Gældsforpligtelser 401 496
Regnskabsåret blev afsluttet den 31.12.2020

Kunderne kom tilbage

Danske Shoppingcentre er ramt af både faldende lejeindtægterne er og faldende p-indtægterne. Kigger man på selskabets bruttoresultat, hvor nedskrivninger ikke er medregnet, var der dog sidste år et plus på 387 mio. kr.

- Det er ikke så galt, som vi kunne have frygtet. Storcentrene har været hårdest ramt af alle i detailhandlen, men da vi fik lov til at genåbne, kom kunderne relativt hurtigt tilbage. På den vis har året været okay, siger Jesper Faurholdt.

Nedskrivningen på 1,2 mia. kr., betyder, at Danske Shoppingcentre med ét hug har skrællet næsten 9 pct. af sine centres samlede værdi. Centrene har nu en anslået dagsværdi på 13,3 mia. kr.

Usikkerheden forbundet med coronapandemiens jerngreb betyder, at ejerne i løbet af 2020 ikke udloddede udbytte til sig selv. Det har hjulpet på selskabets likvide beholdning, som udgør 221 mio. kr. mod 80 mio. kr. året før.

Men modgangen fra corona får ikke Jesper Faurholdt til at tvivle på storcentrenes berettigelse.

- Shoppingcentrene vil også være en vigtig del af danskernes forbrugsvaner fremover, siger han.

Flere udfordringer

Allerede inden coronakrisen stod landets storcentre over for adskillige udfordringer. Særligt den hastigt stigende nethandel, som æder en større og større del af omsætningen.

Efterspørgslen på fysiske butikker er lavere, væksten i lejen falder, og udgifterne forbundet med at drive et shoppingcenter stiger. Derfor står storcentrene med en fundamental opgave: Hvordan får vi danskerne til at gå i butikscentret frem for at handle på nettet?

Svaret hos ejerne bag en stribe af landets største shoppingcentre er at investere massivt i at gøre centrene til andet end shopping. En omfattende forvandling til oplevelsescentre med blandt andet biografer, caféer, bespisning og fitness.

Der er i visse tilfælde tale om investeringer i milliardklassen, men det er ifølge eksperter afgørende for at fremtidssikre centrene og fortsat kunne tiltrække kunder.

Danske Shoppingcentre er langtfra den eneste storcenter-operatør, som har måttet foretage store nedskrivninger. ejeren af bl.a. shoppingcentrene Field's og Bruuns Galleri, franske Klépierre, har måttet nedskrive sin europæiske centerportefølje med svimlende 11,6 mia. kr.

Også Dades, der ejer 11 butikscentre i Danmark, måtte i seneste regnskab sænke værdien af sine centre med over en halv mia. kr.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.129