23948sdkhjf

Storcenter-direktører peger på ét kæmpe problem

Hvis politikerne vil gøre alvor af snakken om at holde hånden under dansk erhvervsliv, skal de sørge for at få penge fra corona-hjælpepakkerne for faste udgifter udbetalt i en hulens fart. Ellers ender det i massekonkurser og tabte arbejdspladser 

Sådan lyder advarslen fra Jesper Faurholdt, adm. direktør i Danske Shoppingcentre, som driver 18 shoppingcentre rundt om i landet. Han er frustreret og ærgerlig over, at landets storcentre sammen med store dele af den øvrige detailhandel skal være lukket indtil den 28. februar.

- Vi har fuld forståelse for situationens alvor, og hvis sundhedsmyndighederne vurderer det som værende nødvendigt i kampen mod coronasmitten, bakker vi fuldt op. Men det er et kæmpe problem, at stort set ingen af vores lejere har fået udbetalt nogen som helst kompensation for faste udgifter. Vi har altså været lukket i snart halvanden måned nu, siger Jesper Faurholdt.

Venter længe

Også hos Rødovre Centrum, landets ældste og største storcenter, opfordrer man til, at hjælpepakkerne bliver udbetalt hurtigst muligt.

- Vi oplevede store forsinkelser i foråret, og flere forskellige særregler betød de facto, at to tredjedele af vores lejere ikke fik fuld kompensation, som de ellers havde fået lovning på. Hjælpepakkerne skal udbetales langt hurtigtigere denne gang, og de skal gælde alle tvangslukkede butikker, siger økonomidirektør i Rødovre Centrum, Jacob Martens Birkbøll.

En medlemsundersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at 40 pct. af de virksomheder, der har søgt støtte til dækning af faste omkostninger under nedlukning i coronakrisen, har ventet mere end fire uger på en afgørelse.

16 pct. har ventet mere end otte uger.

- Der skal penge ud nu. Det skal ske hurtigt. Ellers ender det i massekonkurser og tab af arbejdspladser, siger Jesper Faurholdt.

Lejerne i landets storcentre er i forvejen hårdt presset. Likviditeten hos mange er så småt ved at slippe op – eller er allerede sluppet op. Derfor kan nølende udbetaling af hjælpepakker få store konsekvenser.

Flere slags kompensation

Landets storcentre blev tvangslukket den 17. december. Dog må de fortsat holde dagligvarebutikker og apoteker åbent.

Når detailhandlen igen får lov til at åbne, har Jacob Martens Birkbøll fra Rødovre Centrum en opfordring:

- Der vil blandt vores mange kunder forventeligt være opbygget et stort behov for at komme ud og købe nyt, når vi tidligst den 1. marts kan åbne igen. Skal vi undgå øget smitte, bør man kigge på, at butikkerne åbnes samtidig, så handlen spredes ud på alle butikker. Vi mener ikke, at man bør skelne mellem butikker der ligger i eller udenfor et center, siger han.

Tvangslukkede virksomheder uden omsætning kan få dækket op til 100 procent af de faste omkostninger som for eksempel husleje. Den del af statens hjælpepakker godkendte EU den 21. december. Altså for snart en måned siden.

Derudover kan virksomheder søge om lønkompensation. Den dækker 75 procent af lønnen for funktionæransatte og 90 procent af lønnen for ikke-funktionærer. Kompensationen er maksimalt 30.000 kroner om måneden per medarbejder. For at opnå lønkompensation skal over 50 ansatte eller 30 procent af medarbejderne været hjemsendt.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.175