Folkesport: Så langt kører danskerne efter grænsehandel
Der er 173 kilometer fra Spar-købmanden i fynske Ullerslev til den dansk-tyske grænse. Alligevel kunne det mærkes på salget af øl, slik og sodavand, da grænsehandlen i foråret 2020 nærmest lukkede ned.
I en ny analyse sætter Dansk Erhverv for første gang tal på, hvor meget danskerne reelt grænsehandler. Og særligt én ting kommer bag på De Samvirkende Købmænd.
- At grænsehandel er en folkesport i Sønderjylland, kommer ikke bag på nogen. Men vi kan se i tallene, at grænsehandlen har stor betydning, selv når der er to timers kørsel hver vej, siger vicedirektør i DSK, Claus Bøgelund Nielsen.
Effekt langt op i Jylland
Dansk Erhverv har indsamlet salgstal for størstedelen af det danske dagligvaremarked i perioden 16. marts til 12. juni 2020, da man skulle have et såkaldt "anerkendelsesværdigt formål" for at komme ind i Tyskland.
I den periode steg salget af nydelsesmidler – slik, chokolade, sodavand, øl og spiritus - i danske dagligvarebutikker med 10-16 pct.
I de to kommuner, hvor det er billigst at komme til grænsen, Tønder og Aabenraa, var omsætningen af nydelsesmidler mere end fordoblet sammenlignet med året før. I de 10 kommuner, hvor det er dyrest at komme til grænsen, steg omsætningen i gennemsnit med 17 pct.
- Langt op i Jylland, på Fyn og Sydsjælland kunne dagligvarebutikker mærke en effekt. Ikke lige da grænsen lukkede, men efter et par uger. Da var danskernes lager af grænsehandelsvarer ved at være opbrugt, siger Claus Bøgelund Nielsen.
Et mere præcist billede
Hvor meget danskerne reelt grænsehandler for, anslås hvert år af Skatteministeriet. I den seneste opgørelse fra 2018 udgjorde handlen med nydelsesmidler - ikke medregnet tobak - i alt 3,1 mia. kr.
Dansk Erhverv mener, at den nye analyse, der er baseret på faktiske omsætningstal, tegner et mere præcist billede. Det samme gør De Samvirkende Købmænd.
- Grænsehandlen er nok større, end mange har troet. Både den legale og den illegale, hvor folk køber med videresalg for øje. Vi håber, at de nye tal kan overbevise politikerne om, at man skal mindste incitamentet til at køre syd for grænsen og handle, siger Claus Bøgelund Nielsen.
Følg Norges eksempel
DSK mener, at Danmark bør følge Norge, som har sænket afgifterne på spiritus og slik samt få løst problematikken med manglende dåsepant i butikkerne lige syd for grænsen.
Ved at flytte en større del af salget af nydelsesmidler til danske dagligvarebutikker, ville statskassen få merindtægter fra moms og punktafgifter på 1,2-1,9 mia. kr., viser tallene fra Dansk Erhverv.
- Særligt de mindste købmandsbutikker vil få stor gavn af, at grænsehandlen gøres mindre attraktiv. Det kan være med til at sikre, at flere små byer bevarer en dagligvarebutik, mener Claus Bøgelund Nielsen.