23948sdkhjf

Fiskehandlere skal skrive latin

Et nyt krav fra EU medfører, at fiskehandlere skal skrive fiskenes navne på latin. ”Unødvendigt bureaukrati,” lyder kritikken.
En ny regel fra EU betyder, at danske fiskehandlere frem over skal skilte med latinske navne på deres fisk.

Undlader fiskehandlerne dette, kan det medføre påbud og bøder fra Fødevarestyrelsen, som i Danmark er den kontrollerende myndighed.

- Jeg har absolut ingen idé om, hvorfor det skal være sådan, siger Martin Maric, næstformand i brancheforeningen Danmarks Fiskerihandlere, til Business.dk og fortsætter:

- For os er det bare mere bureaukrati, hvor jeg ikke rigtig kan se gevinsten for forhandleren eller forbrugeren - det er bare åndssvagt. Jeg har arbejdet med dette her i 12 år og aldrig nogensinde oplevet en kunde, som ville kende det latinske navn på deres fisk.

Er nødt til at følge trop
Heller ikke i Fødevarestyrelsen synes man at kunne komme med en fyldestgørende forklaring på, hvem reglen reelt skal gavne.

- Nogle gange kan en kunde jo eksempelvis spørge til, hvilken rødspætte der præcist er tale om. Det kan være svært at sige, hvorfor man skal have en regel som denne, fordi den er vedtaget på EU-plan, men netop derfor er vi jo nødt til at følge trop, siger levnedsmiddelkandidat i Fødevarestyrelsens Kontor for Kemi og Fødevarekvalitet Stinne von Seelen Havn til avisen.

Heller ikke på Fødevarestyrelsens hjemmeside tilbydes man den store information om bevæggrundene bag loven. I stedet henvises til reglerne på området fra EU, som har arbejdet på sagen siden 1999.

Foruden fiskenes latinske navn, skal fiskehandlere tilbyde data om:
• Artens handelsbetegnelse
• Produktionsmetode
• Fangstområde
• Oplysningen "optøet" for fiskerivarer og akvakulturprodukter, der har været frosset

Skal tjenere snakke latin?
Eventuelle tjenere behøver dog ikke at være nervøse for, at kundskaberne fra gymnasietidens latin-studier fortsat hænger ved. Således oplyser Fødevarestyrelsen, at oplysningerne ikke skal gives ”ved salg af fisk/akvakulturprodukter på restaurant o.lign, da reglerne ikke omfatter denne form for afsætning.”

Men: ”Restaurationerne har imidlertid mulighed for frivilligt at give oplysningerne, da disse har fulgt fisken gennem de tidligere afsætningstrin.”

Se listen: Hvad skal du nu kalde fisken?
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.115