Juiceproducent viste samfundssind – nu kan det koste forretningen
Som en række andre virksomheder i fødevareindustrien besluttede indehaveren af juicefabrikken Seimei, Allan Feldt, få dage inde i coronakrisen at indstille produktionen af juice og sodavand og i stedet tappe håndsprit fra fabrikken i Nakskov.
Nu har Miljøstyrelsen imidlertid besluttet, at spritten skal tilbagekaldes. Det er nemlig vurderingen, at emballagen ikke adskiller sig tilstrækkeligt fra virksomhedens juiceprodukter, og derfor kan forveksles med fødevarer. Det vækker både undren og frustration hos Allan Feldt.
– Vi bliver bedt om at træde i karakter, og det bliver sagt, at de, der kan hjælpe, skal hjælpe. Så det gør vi, for det ligger i vores kultur, at vi gerne vil hjælpe andre. Vi havde maskinerne og emballagen, og så gik vi ellers i gang. Først blev vi hyldet og udråbt til helte, og nu ved jeg ikke, hvordan vi skal overleve, siger Seimei-direktøren til Berlingske.
Vil koste millioner
Seimei valgte i første omgang at køre en ankesag mod Miljøstyrelsen, men den blev afsluttet fredag eftermiddag med en fastholdelse af påbuddet om at tilbagekalde håndspritten. Det er imidlertid ikke noget, Allan Feldt har tænkt sig at rette ind efter.
– Den embedsmand, der i første omgang traf beslutningen om, at vores produkt skulle tilbagetrækkes, har holdt fast i beslutningen. Det betyder sådan set, at vi ikke har flere veje at gå rent administrativt. Vi kan ikke anke den længere op i systemet. Men vi kan prøve sagen ved domstolene og indberette sagen her til ombudsmanden, og det er umiddelbart det, vi har tænkt os. Lige nu planlægger vi ikke at tilbagekalde produktet. Det betyder så, at Miljøstyrelsen kan vælge at melde os til politiet, og det gør de sikkert, men sådan er det, siger Allan Feldt til Folketidende.
Det er ikke opgjort, hvor mange penge en tilbagekaldelse vil koste, men ifølge Berlingske er der tale om et tab på flere millioner. Penge, virksomheden ifølge Allan Feldt ikke har, og som derfor kan risikere at koste juiceproducenten livet.