23948sdkhjf

Mejeri mistænkes for at være smittekilde

107 personer blev i løbet af pinsen smittet med bakterien campylobacter på Bornholm.

Nu viser en undersøgelse fra Statens Serum Institut, at mælk fra et lokalt mejeri kan være en mulig smittekilde.

Det skriver Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

- Undersøgelsen udpeger mælk fra Bornholms Andelsmejeri som smittekilde til udbruddet, siger Steen Ethelberg, der er seniorforsker ved Statens Serum Institut, i pressemeddelelsen.

Der er tale om en spørgeskemaundersøgelse, hvor svarene om hvad 34 af patienterne har spist og drukket, er blevet sammenlignet med svar fra 68 raske personer bosat på Bornholm.
Undersøgelsen kan dog ikke fastslå, at mælken er smittekilden.

Fødevarestyrelsen har udtaget prøver fra mælk fra mejeriet, men der er ikke fundet spor af bakterien.

Grundig rengøring
Mejeriet har haft stoppet produktionen midlertidigt, oplyses det i pressemeddelelsen.

Det er sket i forbindelse med, at der er blevet gennemført en teknisk gennemgang af produktionsudstyret samt en grundig rengøring.

- Det er alvorligt, når der opstår mistanke om, at en fødevare kan gøre os syge, siger beredskabschef Nikolas Hove fra Fødevarestyrelsen.

- Vi har endnu ikke kunnet bekræfte en kilde til udbruddet og er i tæt dialog med mejeriet om opklaringen. Derfor forsætter arbejdet med at undersøge, hvordan mælken kan være blevet forurenet, tilføjer han.

Til Finans siger mejerichef for Bornholms Andelsmejeri Per Olesen:

- Vi har været hele vores anlæg igennem, og vi har ikke fundet noget. Vi har ikke stoppet produktionen, og vi er heller ikke blevet bedt om det.

Han tilføjer, at der ikke er noget, der gør, at han og kollegaerne sidder og tænker, at det er deres skyld.

Udbruddet toppede 29. og 30. maj, hvor hovedparten af de smittede fik symptomer.

Indberetningerne tyder ifølge myndighederne på, at der er tale om en enkeltstående hændelse, og at der ikke længere er produkter på markedet, der gør folk syge.

Tiden, der går, fra man er smittet, til man får symptomer, er som regel to til fem dage.
Symptomerne omfatter typisk utilpashed, diarré og ondt i maven. Sygdommen går normalt over af sig selv, og man bliver rask efter nogle dages sygdom.

/ritzau/ + redaktionen
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094