Rynkeby gik 400 millioner frem på bundlinjen
Året gav et overskud på 12 millioner kroner efter skat, og det er næsten 400 millioner kroner bedre end 2018-regnskabet, der viste et bundlinjeminus på 381 millioner kroner. Dét tal omfattede dog en regnskabsteknisk nedskrivning af goodwill på hele 334 millioner kroner i et år, hvor der også blev investeret 135 millioner i nyt produktionsudstyr.
Under alle omstændigheder er skuden nu altså vendt for den fynske virksomhed, som dog i 2019 måtte se omsætningen falde med 59 millioner kroner til knap 923 millioner. Det er et fald på cirka 6 procent.
Omsætningsnedgangen hænger ifølge regnskabet sammen med, at det danske juice- og saftmarked skrumpede med 2,5 procent i værdi og med 3,7 procent i volume i 2019. Det fald kom efter stigninger på henholdsvis 5,7 procent og 3,3 procent i 2018.
Succesrig lancering
Blandt de positive elementer for Rynkeby i 2019 var, at virksomheden øgede sin markedsandel på det totale juicemarked 31,7 til 33 procent. Ikke mindst relanceringen af Rigtig Juice i begyndelsen af 2019 gik særdeles godt - faktisk har det været en af de mest succesrige lanceringer i Rynkebys historie, fremgår det af ledelsens regnskabsbemærkninger.
.
Efter i 2016 at være blevet købt af tyske Eckes-Granini har Rynkeby investeret store beløb i nye produktionsfaciliteter, og det gav som nævnt ikke mindst et utilfredsstillende hug i 2018. På den baggrund blev en langsigtet plan lagt i slutningen af 2018, og planen er blevet nøje fulgt i 2019, konstaterer ledelsen.
Målet var at reducere omkostningerne ved hjælp af mindre spild og større effektivitet - især ved at øge medarbejdernes kompetencer vedrørende eksempelvis ny teknologi og arbejdsprocedurer.
- Planen havde både større og hurtigere effekt end forventet, og det resulterede i en tilfredsstillende forbedring af Rynkebys rentabilitet i 2019, konkluderer ledelsen.
Om den aktuelle situation nævner ledelsen, at corona har medført et mærkbart fald i salget til især hoteller, restauranter og kantiner - og at et lavere salg forventeligt vil fortsætte året ud, selv om restriktionerne nu bliver lempet. Alt i alt betyder corona-usikkerheden, at Rynkeby forudser et fald i indtjeningen på op til 20 procent i år.
I løbet af 2020 skal Rynkeby under alle omstændigheder have ny topchef, idet Peter Frank Andersen har meddelt, at han stopper som administrerende direktør 1. august eller snarest derefter for at arbejde i sin kones apotekerforretning.