23948sdkhjf

Bodil Jørgensens glade gensyn med genbrug: Dejligt at shoppe igennem igen

Den midlertidige nedlukning af Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutikker har kostet organisationen op mod 1,5 millioner kroner om ugen.

Efter næsten to måneders stilhed er der igen gang i gågader og indkøbscentre rundt om i Danmark.

Det betyder, at mange genbrugsbutikker også er begyndt at åbne, og det glæder skuespiller Bodil Jørgensen, der er en aktiv genbrugs-shopper.

Hun greb muligheden for at gøre et par gode køb i Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik i Ballerup, vest for København, som igen har slået dørene op.

- Det er dejligt at shoppe igennem igen. Vi har alle været isoleret så længe, og der er noget dejligt genkendeligt ved at træde ind i en genbrugsbutik. Her støder vi på gamle minder, mens butikkerne også er et mødested for mange mennesker. Det er altid tydeligt at mærke, siger Bodil Jørgensen, der foruden at være ivrig fortaler for genbrug også er ambassadør for Folkekirkens Nødhjælp.

- Jeg håber, at genbrugstanken får lov til at vokse endnu mere i de her tider, og at vi har gjort os den erfaring, at vi ikke behøver at tonse rundt i hele verden, som om det var et nyåbnet indkøbscenter. I stedet skal vi passe mere på hinanden og på vores klode, siger hun.

Stort tab i sigte
Folkekirkens Nødhjælp har 116 genbrugsbutikker rundt om i landet, og det har haft store økonomiske konsekvenser at holde de mange butikker lukket.

- Vi forventer et milliontab i genbrugsbutikkerne, og det vil få stor betydning for vores programmer og arbejdet med verdens fattigste. Selv om størstedelen af genbrugsbutikkerne er påbegyndt en gradvis åbning, går der mange måneder, før butikkerne igen kan holde åbent på samme måde, som før krisen. Måske er det endda for optimistisk at tro, at vi kommer op på samme niveau igen, fordi vi først og fremmest skal passe på de mange frivillige, der driver butikkerne, siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen.

Folkekirkens Nødhjælp valgte allerede i begyndelsen af marts at lukke genbrugsbutikkerne af hensyn til både kunder og særligt butikkernes frivillige.

- Størstedelen af de genbrugsfrivillige er ældre og kan derfor være i risikogruppen. De skal ikke stå med det ansvar at vælge, om det er sikkert at holde åbent eller ej. I takt med at Danmark langsomt åbner igen, har vi valgt at gøre det samme. Men det skal være i et trygt og stille tempo, så alle kan være med, siger generalsekretæren.

Stort afsavn for de frivillige 
Nyheden om, at genbrugsbutikkerne igen kan slå dørene op, har skabt stor glæde hos de næsten 4000 frivillige over hele landet.

- Det har været et stort afsavn, at vi ikke har kunnet komme herind og være sammen, siger Anni Mahler, der er frivillig butiksleder i Ballerup.

- De frivillige har ringet til mig rigtig mange gange og spurgt, om vi ikke godt snart kan åbne. Og nu kan vi simpelthen ikke holdes tilbage længere. Vi er så glade, og det er kunderne også, fastslår hun.

Både frivillige og kunder kan føle sig trygge ved at opholde sig i Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutikker, hvor der er kommet plexiglas foran kassen, håndsprit, handsker og hold afstand-linjer.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109