23948sdkhjf

Fagforening vil have EU til at stoppe virksomhedspraktik i detailhandlen

Tirsdag morgen afleverede HK Handel officielt en klage til EU-Kommissionen.

Efter mange års kritik af ordningen håber fagforeningen på, at EU kan sætte en stopper for den danske virksomhedspraktikordning, der misbruges af især de store detailgiganter i Danmark, lyder det fra Per Tønnesen, formand i HK Handel.

- Denne ordning er os bekendt ikke blevet godkendt af EU. Det er sådan, at hver fjerde, der er i virksomhedspraktik, kommer i praktik i detailhandlen, og vi ved, at det stort set ikke medfører nogle former for ordinær beskæftigelse. Det her har altså ikke noget med beskæftigelsesfremme at gøre. Det her er rendyrket statsstøtte til virksomheder, der i øvrigt giver overskud i milliardklassen, siger han.

I HK Handel betragtes ordningen som skjult statsstøtte, og derfor rettes der nu anklage mod den danske stat i EU-Kommissionen.

For den type statsstøtte er i strid med EU-regler, mener HK Handel.

- Vi har i årevis arbejdet for at begrænse anvendelsen af virksomhedspraktik i dagligvarehandlen. Vi har haft møder med beskæftigelsesministre og beskæftigelsesudvalg i flere forskellige regeringer. Vi har i det hele taget mødtes med alle de interessenter, der er på det her område uden, at det har medført reelle ændringer af ordningen, således at den kan medføre mere ordinær beskæftigelse, siger Per Tønnesen.

Tendensen kan forstærkes af corona
I HK Handel frygter man, at den nye virkelighed med coronavirus, ustabilitet på arbejdsmarkedet og mange nye ledige kan få virksomheder til i endnu højere grad gøre brug af virksomhedspraktikordningen i stedet for ordinær beskæftigelse.

- Vi får fortsat henvendelser fra tillidsrepræsentanter i hele landet om udfordringer vedr. brug af virksomhedspraktik. De oplever, at virksompraktikanter i større og større omfang går ind og overtager opgaver, som ellers udføres af deres kollegaer, der er ansat på ordinære vilkår, forklarer Per Tønnesen.

- Der er en meget lav beskæftigelseseffekt af virksomhedspraktik. I stedet oplever vi, at det er normen, at virksomheder i detailbranchen tager gratis arbejdskraft ind og bytter den ud med nye praktikanter, når praktikperioden er løbet ud, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.121