Arbejdsgiverforening vil have indgåede overenskomster suspenderet
Danske Slagtermestre mener kort og godt, at forudsætningerne for de nyligt indgåede overenskomster i industrien er bristet med den nuværende corona-krise.
- Hvis vi skal overleve efter corona, så må overenskomsterne rulles tilbage, siger formand Leif Wilson Laustsen
Det er bare en måneds tid siden, at CO-industri og Dansk Industri (DI) indgik forlig om nye overenskomster for 230.000 ansatte i industrien – overenskomster, som også brænder igennem på alle andre overenskomster på det private marked. Dengang lød det med begejstring, at alle medlemmer i industrien ville få markante forbedringer af deres løn- og arbejdsvilkår. Claus Jensen, formand for CO-industri, sagde blandt andet om de daværende forudsætninger, at "der er et stort overskud på betalingsbalancen, der er en rekordhøj beskæftigelse, konkurrenceevnen er bomstærk og stigende, og virksomhederne har tjent rigtig mange penge", påpeger Danske Slagtemestre.
Siden har situationen ændret sig voldsomt som følge af corona. Ifølge Danske Slagtermestre, der repræsenterer private slagterbutikker samt kødproducenter, slagterier og kødgrossister, er der derfor tale om såkaldt bristede forudsætninger for de indgåede overenskomster, som efter planen skal løbe de næste tre år.
– Arbejdsmarkedets parter, som indgik overenskomsterne i februar, bliver nødt til at erkende, at efter at Danmark nu er bragt i en erklæret nødsituation, så er forudsætningerne for fordyrelserne i overenskomsterne ikke længere til stede. De bør derfor suspenderes. Rigtig mange virksomheder har ganske enkelt ikke har råd til de fordyrelser, siger Leif Wilson Lausten.
Dødsstødet
Han roser samtidig mange af de tiltag, som regeringen – i pagt med arbejdsmarkedets parter – er kommet med i forsøget på at holde hånden under dansk erhvervsliv. Men det er slet ikke nok, mener han. Og ifølge Leif Wilson Lausten er tiden nu inde til, at fagbevægelsen også selv bidrager til, at virksomhederne kan overleve denne krise, og ikke kun lader virksomhederne og statskassen holde for. Overenskomsterne fra februar kan i værste fald blive dødsstødet for mange små og mellemstore virksomheder, hvis ikke der gribes ind nu, konstaterer han.
– Udskydelse af skat og momsfritagelse og de øvrige tiltag er gode og nødvendige, men det er på ingen måde nok, og det er blot udskydelse af gæld. Virksomhederne bløder som aldrig før, og hvis de på nogen måde skal have en chance for at overleve og derved sikre flest mulige job, så kræver det, at overenskomstfornyelserne suspenderes. Ellers vil de ramme hårdt allerede ved lønudbetalingerne ultimo marts, siger Leif Wilson Laustsen.